.

HP a anunțat că va furniza rețelei canadiane de cercetare academică Shared Hierarchical Academic Research Computing Network (SHARCNET) patru noi clustere pentru calculul de înaltă performanță care vor crește capacitatea rețelei de la 1000 la 6000 de procesoare.

Upgrade-ul de 20 de milioane de USD va permite rețelei SHARCNET, care include 11 importante instituții academice din Ontario, să facă față cerințelor de calcul de înaltă performanță (HPC) aflate într-o creștere rapidă și progreselor din cercetare ale comunității academice din Canada și ajută la materializarea obiectivului de creare a unuia dintre cele mai importante griduri de calcul din lume.

Se estimează că extinderea clusterului va permite SHARCNET să accelereze obținerea de rezultate în cercetarea din domenii precum genomul uman, controlul bolilor infecțioase la om și la animale, îmbunătățirea previziunilor meteo, simularea dezintegrării și formării planetelor și crearea de dispozitive electronice la scară nanometrică.

Se estimează că platforma de clustere HP, care va fi instalată la începutul toamnei 2005, va reprezenta cel mai puternic supercomputer din Canada și că acesta va fi inclus în lista de supercomputere Top500.

În plus, SHARCNET, unul dintre pionierii tehnologiei grid computing, va permite testarea soluțiilor HPC, inovatoare și scalabile, de stocare și vizualizare a datelor într-o rețea distribuită. Capacitatea de stocare a 500 TB de date este echivalentă cu cea a zeci de mii de PC-uri de vârf actuale. Sistemele de vizualizare le vor permite cercetătorilor să afișeze cantități masive de date în domenii variate de la bioinformatică până la astrofizică.

'Portofoliul de clustere unificat al HP ne asigură un serviciu utilitar distribuit de supercalcul cu software open-source care permite calculul distribuit de înaltă performanță, gestiunea și vizualizarea datelor', spune Hugh Couchman, director științific al SHARCNET. 'Cercetătorii noștri vor putea utiliza capacitatea de prelucrare a datelor care le este necesară și vor putea accesa datele cu ușurință de oriunde din rețea. O astfel de tehnologie este vitală pentru asigurarea competitivității comunității cercetătorilor canadieni la nivel mondial și pentru accelerarea obținerii de rezultate în beneficiul economiei, sănătății, mediului înconjurător, cunoștințelor științifice și culturii'.

Noile clustere HP, care se estimează că vor asigura împreună o performanță de 25 teraflopi și vor totaliza 1900 de noduri, sunt formate din sisteme HP Cluster Platform 4000 compuse din servere HP ProLiant cu procesoare AMD Opteron™ și software HP XC System sub Linux.

Datorită sistemului de operare Linux, funcționalității gestiunii clusterului și îmbunătățirii sclabilității, managementului robust al resurselor și aplicațiilor Platform LSF și HP-MPI, software-ul XC System asigură un mediu de lucru unic pentru administrarea unei comunități diverse și distribuite de utilizatori și procese existente în clustere cu atribute de proiectare specifice. Interconectarea clusterului va fi realizată de GbE, Quadrics ELAN4, Myrinet și Voltaire InfiniBand.

O importanță majoră pentru multe aplicații HPC științifice și inginerești, cum sunt cele utilizate în rețeaua SHARCNET, o reprezintă disponibilitatea sistemelor de stocare și vizualizare care pot fi scalate odată cu creșterea capacității de calcul. Se impune asigurarea unui echilibru între cele trei caracteristici: putere de procesare, capacitate de stocare și vizualizare.

Modernizarea SHARCNET va include un sistem HP SFS (HP StorageWorks Scalable File Share) de 500 TB care va asigura pentru fiecare cluster un sistem de fișiere unic, partajabil, de bandă foarte largă. În plus,un sistem HP de vizualizare, scalabil, va asigura vizualizarea partajată, de înaltă performanță și cost scăzut între clustere.

Platforma de clustere HP, software-ul XC System, HP SFS și sistemul de vizualizare scalabil sunt componente ale portofoliului de clustere HP unificat anunțat în noiembrie 2004.

'Capacitatea de a alimenta motorul de calcul cu volume mari de date este din ce în ce mai importantă pentru abordarea problemelor mai complexe științifice și inginerești, iar posibilitatea de a vizualiza datele este esențială pentru a le permite cercetătorilor să înțeleagă mai rapid informațiile', spune Winston Prather, vicepreședinte și director general alo diviziei HP High Performance Computing. 'Suntem deosebit de mulțumiți că putem ajuta rețeaua SHARCNET să devină una dintre cele mai importante comunități HPC și de cercetare colaborativă avansată folosind clustere de înaltă performanță'.

Înființată în ianuarie 2001, SHARCNET este structurată ca un 'cluster de clustere' în centrul și sudul regiunii Ontario, fiind destinată asigurării necesităților de calcul ale cercetătorilor și facilitării dezvoltării de instrumente moderne pentru gridurile de calcul de înaltă performanță. Extinderea infrastructurii HPC permite celor patru universități canadiene care au aderat de curând la SHARCNET '“ universitățile din Waterloo, Brock, York și Institutul Tehnologic din Ontario - să se alăture comunității de cercetare.

SHARCNET include în prezent 11 instituții academice importante, ceilalți membrii fiind: universitățile Western Ontario, Guelph, McMaster, Wilfrid Laurier și Windsor, și colegiile Fanshawe și Sheridan.

Informații suplimentare despre portofoliul unificat de clustere HP pentru calculul de înaltă performanță sunt disponibile la www.hp.com/go/clusterportfolio2.

HP este o companie furnizoare de soluții tehnologice destinate consumatorilor, întreprinderilor și instituțiilor din întreaga lume. Oferta companiei cuprinde infrastructură IT, echipament de calcul și acces de uz personal, servicii globale și soluții de imprimare și prelucrare a imaginii. În ultimele patru trimestre financiare, încheiate la 30 aprilie 2005, veniturile obținute de HP au totalizat 83,3 miliarde USD. Mai multe informații despre HP (NYSE, Nasdaq: HPQ) puteți găsi la www.hp.com.

Linux este marcă înregistrată în SUA a lui Linus Torvalds.

AMD Opteron este marcă a Advanced Micro Devices, Inc.