.

Afacerile vor continua sub brandul Siemens.

Consiliul de administrație al conglomeratului german Siemens AG s-a reunit pe 6 iunie la Munchen pentru a decide soarta diviziei sale de telefonie mobilă, care în ultimii ani a înregistrat constant pierderi. Oferta BenQ a fost acceptată de conducerea Siemens, întărind astfel politica de expansiune internațională a producătorului taiwanez pe piața competitivă a terminalelor mobile.

Compania Siemens vinde divizia de mobile către BenQ pentru 350 mil. euro, din care 50 mil. euro vor fi pentru cumpărarea a 2,5% din acțiunile BenQ. În dimineața zilei tranzacției, costul acțiunilor Siemens la bursă crescuse cu 1,8%, în timp ce acțiunile BenQ scăzuseră cu 2,7% (la ora 07:11 GMT).  
În luna aprilie a acestui an, Siemens a anunțat oficial că plănuiește vânzarea pachetului majoritar de acțiuni al diviziei sale de telefonie mobilă. Prima motivația era scăderea vânzărilor și pierderile de 138  milioane de euro înregistrate în al doilea trimestru al exercițiului fiscal 2004-2005. Pe lângă BenQ, lista potențialilor cumpărători ai diviziei mobile a grupului Siemens includea nume de top ale pieței telefoniei mobile, precum Motorola Inc., numărul doi mondial. Samsung Corp., numărul trei mondial, LG Electronics Inc, al cincilea producător mondial de telefoane mobile, ca și companiile chineze Huawei și ZTE. Liderul mondial Nokia nu și-a manifestat niciodată interesul în această direcție.
Actuala tranzacție survine în urma retragerii companiei din zonele de consumer, prin crearea unor societăți mixte pentru diviziile de computere și bunuri de larg consum. Din zona de consumer, Siemens a mai păstrat doar afacerile profitabile cu telefoane cordless - care nu fac parte din înțelegerea cu BenQ - și divizia de echipamente de iluminat Osram.
Avantajul BenQ din tranzacția care se va finaliza la sfârșitul lui septembrie 2005 constă în accesul la centrele de producție globale ale producătorului german. Deși Siemens a scăzut pe piața globală cu 5,5%, poziția sa în Europa este încă puternică. Tocmai de aceea, termenii tranzacției prevăd drepturile de folosire pentru viitorii 5 ani a brandului Siemens în promovarea terminalelor produse de BenQ în fabricile din Germania, America Latină și Asia.
Compania taiwaneză care acum fabrică pe lângă telefoane mobile și camere foto digitale, scannere și ecrane LCD, vrea să mute pe viitor accentul producției sale pe terminale mobile, vizând prezența în topul primilor zece producători mondiali de mobile.
La rândul său, Siemens va menține legăturile cu industria, preferând parteneriatul cu BenQ în operațiunile sale de comunicații și în eforturile de cercetare-dezvoltare. Divizia de mobile Siemens, cu cei 6.000 de specialiști, își va menține locația în Munchen (Germania), o concesie care ar putea ajuta la calmarea efectelor tranzacției. 'Prin acest parteneriat am găsit o perspectivă durabilă pentru afacerile noastre cu telefoane mobile. BenQ și Siemens se completează una pe alta într-un mod ideal' a declarat executivul Siemens, Klaus Kleinfeld.
Compania Siemens a început să producă telefoane mobile în anii '™80, dar a eșuat constant în atingerea obiectivului de a intra în topul jucătorilor mondiali din industria terminalelor, pierderile sale cumulate fiind de peste 500 de milioane de euro în ultimele patru trimestre.
În ultimă instanță, managementul german a decis eliminarea acestei poveri din activitatea companiei.
Operațiunea este apreciată de analiști ca fiind una din cele mai grele căreia trebuie să-i facă față Klaus Kleinfeld, cel care a devenit în 2005 directorul executiv al celei mai mari companii germane de produse electronice.