.

Dieter J. ANGERER, Executive Director Communications Siemens, la Gala Premiilor COMUNIC@ȚII Mobile 2005

O viziune 'always on': Totul prin IP (toate rețelele vorbesc aceeași limbă)
Pentru a avea acces la serviciile personale oriunde și oricând, e nevoie ca aceste servicii să poată fi furnizate pe orice tip de rețea. Iar ca acest lucru să fie posibil, 'limbajul' care transportă aceste servicii pe rețea trebuie să fie același, unitar. Acest limbaj este IP, iar în ultimii ani s-a observat cum numeroase rețele s-au standardizat pe IP. În privința rețelor fixe, nu se întâlnește nimic nou în aceste afirmații, însă în cazul rețelelor all-IP wireless, trebuie rezolvate câteva probleme. Problema primară ce trebuie rezolvată este aceea că în interiorul unei rețele IP, adresa IP este utilizată pentru identificarea atât a nodului, cât și a locației sale. În momentul în care un nod se mișcă în interiorul unei rețele wireless, adresa sa IP trebuie și ea să se schimbe consecutiv, operațiune ce trebuie făcută fără a fi perceptibilă de către utilizator. Totuși, aceasta nu este o problemă care să nu poată fi rezolvată și ținând cont de dezvoltările rapide din IP, în curând rețeaua all-IP va deveni o realitate. Această rețea all-IP este o precondiție a dezvoltării rețelelor pentru seviciile orientate către client.

Ceea ce este în vigoare pentru rețele este în vigoare și pentru aplicații. Astfel, XML pare a fi standardul către care converg aplicațiile, iar modul în care aplicațiile interacționează cu rețeaua va fi și el standardizat. XML este formatul de date utilizat pentru toate tipurile de mesagerie și s-a apelat la acesta deoarece este un format flexibil ce poate fi modificat sau transformat în orice alt tip de format dorit.

Inteligența migrează pe dispozitive
Funcționalitatea rețelei implementată în dispozitive la nivel middleware.
Odată cu creșterea capacității memoriilor mobile a crescut și frecvența procesorului, iar platformele de operare ale telefoanelor mobile au prins teren (Microsoft, Symbian, Linux). Odată cu platforma, a putut fi configurat și un set de aplicații personalizate, precum aplicații pentru utilizatorii finali (jocuri, blackberry), aplicații de rețea ce permit selectarea rețelei, autentificarea, securitatea și calitatea serviciilor pentru îmbunătățirea ușurinței de utilizare și a confortului. Creșterea puterii procesorului le permite dispozitivelor să devină mici computere personale și să preia din funcțiile rețelei, permițând astfel concretizarea viziunii de rețea invizibilă prin faptul că dispozitivul dirijează furnizarea de servicii personalizate către utilizatorul final.

Rețeaua devine wireless (conectarea la rețea este întotdeauna wireless, rețeaua fiind invizibilă). Ultima 'relicvă' a rețelei fixe va fi pe cale de dispariție atunci când vom scăpa de modem-ul DSL și când îl vom înlocui cu routerul WLAN, la domiciliu. De acum încolo drumul este foarte clar pentru rețelele invizibile destinate utilizatorilor finali.

În curând, notebook-ul fiecărui utilizator va putea avea WLAN, UMTS, Bluetooth și în curând WiMAX. În prezent, încă trebuie să selectăm rețeaua pe care dorim să o folosim, dar în scurtă vreme notebook-ul fiecăruia va prelua această sarcină. Ce nu se va întâmpla, însă, cu siguranță, este varianta în care utilizatorul va apela la diverse cabluri pentru a fi conectat. Singurul lucru pentru care vom mai avea nevoie de cabluri este alimentarea cu energie electrică. Împreună, toate aceste tendințe ne vor conduce spre un viitor wireless și spre aplicații ce vor fi furnizate pe orice rețea către orice dispozitiv.

Siemens are în vedere dezvoltarea câtorva concepte precum dispozitivele multimod (un dispozitiv, mai multe servicii), dispozitivele mobile cu broadcast receiver (DVB-H) ce permit servicii pentru televiziunea interactivă, ghiduri ale orașelor și jocuri cu mai mulți jucători. Totodată, acestea îmbunătățesc scalabilitatea serviciilor existente precum informațiile despre trafic, știri, meteo etc.

Urmează personalizarea domiciliului pentru o casă total integrată, ce necesită gateway-uri rezidențiale, o interfață unitară a utilizatorului pentru toate dispozitivele, automatizarea și controlul domiciliului, servicii de informare, educare, comunicare și divertisment. Un al treilea concept este convergența aplicațiilor și a rețelelor.

Nu în ultimul rând, Siemens are în vedere și dezvoltarea conceptului LifeWorks@Com - altfel spus accesul universal la aplicații și servicii ușurează viața operatorilor, a întreprinderilor și a utilizatorilor. Acest lucru se traduce printr-o experiență unificată și unitară a utilizatorului, atât acasă, în mișcare, în hotspot-uri, la birou, în rețelele fixe, în cele mobile și în rețelele întreprinderilor.

Conceptul 'žalways on' este astfel tendința generală la nivel mondial și se definește printr-un acces imperceptibil la servicii, fapt ce necesită dispozitive multimod, platforme convergente, transport pe fibră de mare capacitate și acces wireless în bandă largă.