.

Interviu cu Franz GEIGER, membru al Consiliului de Conducere Siemens AG Austria

Reprezentanții Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI) și ai Siemens AG Austria au încheiat, pe 4 aprilie, la București, un protocol de colaborare ce vizează în principal sprijinirea inițiativelor MCTI în construcția și dezvoltarea societății informaționale. Protocolul va urmări, de asemenea, intensificarea performanțelor pieței libere de telecomunicații din România, promovarea utilizării celor mai noi tehnologii și a unui software avansat în programele de educație din școli și universități, precum și sprijinirea sectorului IT&C prin continuarea investițiilor în acest domeniu. Grupul german Siemens este prezent în România din anul 1905 și are în prezent aproximativ 2.700 de angajați, cu activități în domenii precum transporturi, energie, automatizări și acționări, tehnică medicală și comunicații. Siemens Austria coordonează activitatea mai multor filiale din Europa Centrală și de Est, printre care și România. Potrivit oficialilor grupului, afacerile Siemens în România s-au situat anul trecut la circa 200 milioane de euro. Protocolul încheiat nu creează obligații legale, scopul acordului fiind stabilirea principiilor și a termenilor cheie pentru cooperarea ulterioară. În ultimul timp, MCTI a încheiat parteneriate similare cu companiile americane Oracle, Microsoft, IBM și Intel. Pentru a vă furniza mai multe detalii despre acest protocol și despre intențiile de afaceri ale Siemens în țara noastră, l-am intervievat pentru d.voastră pe dl. Franz Geiger, membru al Consiliului de Conducere Siemens AG Austria.

C@M: Care sunt implicațiile semnării parteneriatului dintre Siemens și MCTI?
Franz GEIGER: Ideea acestui acord este ca MCTI și compania noastră să poată construi grupuri de lucru, pentru a discuta tematici și subiecte IT&C de interes comun,  astfel încât să nu re-inventăm experiențe prin care noi am trecut deja în alte țări.
Acordul vizează, în principal, exportarea acestei experiențe a Siemens în România și combinarea cu expertizele locale.
De aceea, cred că este o oportunitate deosebită și vă informez că nu sunt multe țări care să poată facă acest lucru în prezent.
Primul proiect HSDPA Siemens, din regiune, de exemplu, a fost demarat cu T-Mobile din Austria, iar în timpul vizitei mele în România am aflat că există planuri concrete pentru demararea unui proiect similar și aici cu MobiFon, poate chiar anul acesta.
În zona comunicațiilor vrem să luăm parte la inițiativele broadband din zonele rurale în care avem o tehnologie WiMAX foarte bună și cred că și aceasta e o bună oportunitate pentru a introduce broadband rapid în zonele rurale.

C@M: Care este percepția d.voastră despre mediul economic din România?
Franz GEIGER: Cred că acum România are o bună oportunitate de dezvoltare. Anul integrării în Uniunea Europeană - sunt sigur că va fi 2007 - va reprezenta practic șansa deschiderii către un nou val de investiții din partea companiilor străine care văd un potențial substanțial de dezvoltare aici. Ceea ce ne dorim noi este să oprim procesul de migrare a angajaților buni din România, pentru că până la urmă personalul de calitate este cel mai dinamic factor de prosperitate al unei companii. Din punctul nostru de vedere întrevedem numeroase proiecte ce pot prinde contur, pentru că dacă România se dorește competitivă în UE, atunci trebuie să fie făcute investiții în acest sens.

C@M: Europa Centrală, dar și Germania, trece printr-o perioadă mai dificilă în privința forței de lucru. Aveți în vedere mutarea unei părți a acesteia în România?
Franz GEIGER: Facem deja acest lucru. Dacă luați, spre exemplu, cea mai mare compania a noastră de dezvoltare software, PSE, veți descoperi că numai acolo lucrează 600 de oameni și doar 40% dintre aceștia sunt încă în Austria, ceea ce înseamnă că 60% lucrează în centrele de specialitate din Europa Centrală și de Est. Am demarat și proiecte legate de centrele de dezvoltare, cu 300 de angajați în China, și ne orientăm acum și spre America de Sud pentru a ne putea desfășura mai bine pe piața americană cu partea de dezvoltare software. PSE a reușit să se apropie mai mult de zona universitară, așa cum s-au petrecut lucrurile și în România, la Brașov, de exemplu. Am descoperit astfel tineri foarte calificați și i-am integrat într-o rețea de colaborare cu ceilalți specialiști internaționali ai noștri. De aceea, cred că aici în România va fi o creștere a celor ce lucrează pe partea de dezvoltare software. De asemenea, Siemens VDO Automotive (cu sediul în Timișoara) care se ocupă de programare și dezvoltare de software pentru industria automobilistică își crește numărul de angajați pe această direcție. Pe lângă dezvoltarea de software construim capacități de centre de calcul pentru a furniza servicii de centre de calcul din România către alte țări din Europa Centrală și de Est. Avem numeroase planuri pentru România și sperăm că le vom pune pe toate în aplicare.

C@M: Pe ce divizii vă veți axa cu precădere în România, în 2006?
Franz GEIGER: Dacă parcurg lista proiectelor noastre nu văd nici o diferențiere între divizii, pentru că ideea este că noi am semnat un acord prin care ne-am arătat interesul față de România, dar la rândul nostru avem așteptări ridicate. Trebuie să ne implicăm în dezvoltarea infrastructurii transporturilor, a coridoarelor pentru infrastructură, în proiectul Săgeata albastră cu CFR, în domeniul energetic avem, de asemenea, proiecte de mare anvergură, iar în domeniul IT&C sunt poate cele mai apropiate oportunități. Ideea e că dacă o companie e dispusă să facă investiții își dorește să vadă și că poate câștiga o parte din proiectele locale. Și suntem foarte încrezători în perspectivele Siemens în România.

C@M: De ce ați ales România din cele 8 țări din regiune?
Franz GEIGER: Au existat mai multe idei ale companiei noastre, dar e vorba mai degrabă de punerea într-un cadru mai formal a proiectelor pe care vrem să le dezvoltăm aici. Nu a fost vorba neapărat de o alegere, ci mai degrabă de un rezultat al contextului local. Totul ține de modul în care au evoluat relațiile interne de aici, pentru că s-a pus accent pe o implicare mai mare din partea Siemens. Poate va fi nevoie și de o nouă bugetare a fondurilor noastre, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. Este, practic, angajamentul nostru oficial de a investi în România. E mai rapid, mai ușor și mai productiv. Valoarea investițiilor noastre în România va depinde de cererea pieței. Oricum, din cele 8 țări care fac parte din regiunea cu centrul în Austria, regiune care cuprinde și România, numai în țara dvs. am semnat un astfel de contract de colaborare.

C@M: Cum comentați recenta fuziune Alcatel-Lucent Technologies?
Franz GEIGER: Este o mișcare interesantă. Vom vedea cum două companii care nu sunt compatibile în totalitate se reunesc în dorința de a deveni și mai puternice. În cele din urmă, e vorba de un proces de consolidare, iar dacă totul va funcționa în regulă, atunci va apărea cea de a doua mare companie de telecomunicații din lume, după Cisco, și va fi cu siguranță o mare provocare și pentru noi.