.

Divizia Siemens VDO Automotive va echipa noile modele Mercedes E-Class și CLK cu sistemul electroluminiscent Durel 3, urmând a fi comercializate în Statele Unite începând din această toamnă. 'Companiile Mercedes și Siemens VDO și-au dorit realizarea unor modele unice care să beneficieze de un ecran cu cristale lichide poziționat în mijlocul vitezometrului. S-a optat astfel pentru tehnologia electroluminiscentă (EL) ce a permis atingerea design-ului dorit', a declarat John Dowdell, președintele Durel.

Siemens VDO și Durel au elaborat două variante, alb și negru, așa încât pentru Clasa E, varianta în alb apare în modelul Avantgarde, iar cea în negru este disponibilă pentru modelele Classic și Elegance. Lămpile Durel conțin un strat foarte subțire de particule de fosfor ce strălucesc în momentul alternanței curentului electric. Tehnologia Durel a fost utilizată drept sursă OEM pentru iluminarea electroluminiscentă în industria auto începând din anul 1991, când a fost introdusă micro-încapsularea pe care se bazează și sistemul EL.

Avantaje:
- iluminare uniformă care nu mai necesită ghidarea luminii;
- finețe și flexibilitate ce simplifică design-ul și permit forme complexe și chiar tridimensionale;
- simplificarea design-ului care poate fi adaptat cu ușurință schimbărilor pieței;
- costuri scăzute datorate eliminării sistemului de ghidare a luminii;
- eficiență și fiabilitate sporite.
Compania Durel a luat naștere în urma parteneriatului dintre 3M și Rogers Corporation, iar tehnologia sa electroluminiscentă este utilizată, în prezent, de firme precum Daimler/Chrysler, Ford și Lancia.