.

România se clasează în topul statelor membre UE cu cea mai mare rată a accidentelor rutiere fatale în anul 2014, cu 91 de decese la milionul de locuitori, aproape dublu față de media europeană (51 decese / 1 milion locuitori), conform ultimelor statistici UE difuzate pe 25 martie, Ziua Poliției Române. În cele 28 de state membre ale Uniunii s-au înregistrat, în 2014, nu mai puțin de 25.700 accidente rutiere mortale.

70 de europeni mor zilnic pe drumurile comunitare
Cifrele arată, însă, că România a înregistrat progrese în domeniu, reușind să reducă numărul deceselor survenite în urma accidentelor rutiere cu 24% în ultimii 4 ani (semnificativ peste media UE de 18%).

“Este foarte trist și greu de acceptat faptul că aproape 70 de europeni mor pe drumurile noastre în fiecare zi, cu mult mai mulți fiind și ei răniți grav. Aceste cifre ar trebui să fie un semnal de alarmă. În spatele cifrelor și statisticilor sunt familia, rudele, copiii, frații, colegii și prietenii îndoliați. Ei ne reamintesc că siguranța rutieră necesită o atenție constantă și eforturi suplimentare.", atrage atenția Violeta Bulc, comisarul european pentru transport.

România și Letonia - campioanele la decesele pietonilor
Comparativ cu anul 2013, reducerea numărului de accidente rutiere mortale a continuat, deși într-un ritm mult mai scăzut, de doar 2%, apropiat de media UE (1%). România, alături de Letonia, înregistrează și cel mai ridicat procent al deceselor în rândul pietonilor din numărul total de victime al accidentelor rutiere (39% față de media UE de 22%). În privința cicliștilor, procentul deceselor înregistrate în România este aproape de media europeană (9% vs. 8%), în timp ce în cazul motocicliștilor indicatorul este mult sub această medie (3% vs. 15%).

În cele 28 de state membre ale Uniunii s-au înregistrat, în 2014, nu mai puțin de 25.700 accidente rutiere mortale. Din totalul victimelor, 22% erau pietoni, 8% cicliști, 15% motocicliști, 3% conducători de motorete, restul de 52% fiind reprezentat de șoferi sau pasageri ai autoturismelor.

Documentație utilă
1. Comunicatul de presă integral, în engleză
2. Fișă informativă privind siguranța rutieră în Uniunea Europeană
3. Pagina dedicată politcii UE în domeniul siguranței rutiere

Sursa: Ion VACIU