.

Incepand din luna mai 2009, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) - Măgurele, jud. Ilfov, derulează, proiectul intitulat „Sistem Grid pentru cercetarea de fizică și domenii conexe" (GRICEFCO), conform contractului pentru acordarea finanțării nerambursabile încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, în calitate de Organism Intermediar, în numele și pentru Ministerul Economiei și Finanțelor în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice". Proiectul, in valoare totală de 2.285.095 lei, beneficiaza de asistența financiară nerambursabilă în valoare de 2.000.000 lei.

Proiectul GRICEFCO are drept scop realizarea unui Grid național pentru suportul calcului științific necesar în fizică și în domeniile conexe acestei discipline.

Obiectivele sale principale sunt:

1) dezvoltarea resurselor de calcul distribuit existente în IFIN-HH în vederea susținerii unor noi colaborări științifice internaționale din domeniile fizicii nucleare, fizicii fenomenelor subnucleare, fizicii energiilor înalte și astrofizicii;

 

2) implementarea unui sistem Grid destinat accesării sigure și eficiente a resurselor distribuite de calcul ale institutului de către utilizatori din țară și externi, care sa ofere posibilitatea conectării acestuia la centre similare din țară într-o rețea națională Grid de calcul științific avansat. Infrastructura de calcul creată va permite participarea in bune conditii a IFIN-HH la colaborări internaționale de prestigiu cu centre stiintifice de prestigiu cum sunt: facilitatea europeană FAIR (GSI-Darmstadt), centrul internațional de cercetare DASY (Hamburg), centre universitare din SUA, precum și participarea la programul ASPERA destinat investigarii fizicii astroparticulelor.

Dotările de excepție pe care GRICEFCO le va asigura pentru calcul distribuit și de înaltă performantă vor face ca IFIN-HH sa devina un centru de excelență științifică pentru formarea profesională a studenților și cercetătorilor tineri în domeniul fizicii energiilor înalte, fizicii nucleare, astrofizicii, fizicii computaționale și al tehnologiilor IT avansate.