.

Compania Esmertec din Elveția, primul furnizor independent de soluții Java pentru terminale mobile, asistenți PDA (Personal Digital Assistant) și electronică de divertisment a reușit să colecteze 23 mil. euro, sub formă de private equity, în a treia sa fază de finanțare, la sfârșitul anului trecut, cea mai mare sumă de fonduri efectuată în Europa în cursul ultimilor 15 ani. Ulterior, Esmertec a achiziționat, la 12 decembrie 2003, societatea americană Kada System, un furnizor independent de soluții în limbaj J2ME (Java 2 Micro Edition). Esmertec are în jur de 100 de salariați și partenariate cu SUN, Intel, Qualcomm, NTT DoCoMo, Agere Systems etc. În afara sediului din Zürich, societatea mai are filiale în Anglia și SUA, dar și în Asia (Singapore, Taibei, Seul, Shanghai). Cifra de afaceri pe anul în curs 2003/2004 este estimată să atingă 20 mil. euro.
Programele software încorporate ale companiei Esmertec (cum ar fi mașina virtuală Java sau soluții J2ME) sunt destinate, în esență, telefoniei mobile utilizate de marele public. Noi debușee apar, totuși, progresiv, odată cu apariția telefoanelor inteligente și a PDA-urilor. Deși telefoanele inteligente nu reprezintă deocamdată decât 2-3% din piața totală mondială a telefoniei mobile, este vorba, înainte de toate, de o categorie de produse ce va contribui la creșterea cererii de software încorporat. Cu toate acestea, Esmertec nu contează doar pe telefonia mobilă pentru a-și asigura creșterea. Televiziunea interactivă, cu aplicații cum ar fi set-top box, va contribui, de asemenea, la mărirea cererii de soluții software integrate. În sfârșit, alt sector de creștere (mai degrabă neașteptat), este telefonia fixă care tinde să ofere o paletă de funcționalități din ce în ce mai largă, cum ar fi jocurile sau SMS-urile, și ar trebui să integreze în viitor tehnologia Java pentru a sprijini noi aplicații.

De la jocuri la aplicații practice tip organizer
Care vor fi, concret, aplicațiile realizabile cu ajutorul noii generații de programe soft încorporate Java? Pentru Christophe Francois, senior vice-president de marketing la Esmertec, inovațiile vor fi numeroase, atât în domeniul jocurilor, cât și în domeniul practic. Primul aspect este, deocamdată, cel mai cunoscut marelui public, cu numeroase funcționalități, cum ar fi jocurile, soneriile sau serviciile karaoke. Inovațiile care vor veni vor fi, totuși, mai semnificative în domeniul practic. Avantajul integrării softurilor încorporate pe telefoanele mobile (sau pe alte aparate portabile) este acela de a permite completarea sau păstrarea 'la zi' a informațiilor deja stocate în memoria aparatului împreună cu alte informații adiționale, în funcție de nevoile utilizatorului.
De exemplu, în domeniul aplicațiilor cartografice, partea client poate fi constituită de către o hartă a Elveției (înregistrată în aplicația Java teleîncărcată în telefonul mobil). Aceste date pot fi apoi ținute 'la zi', în timp real, de către partea server a aplicației, care va furniza informațiile adiționale ținând de circumstanțe (situația traficului, condițiile meteorologice locale etc.). Aceste noi informații sunt afișate pe cartela deja existentă în telefon, în funcție de necesitățile utilizatorului. Nu vor fi păstrate decât elementele de care este într-adevăr nevoie, iar aplicațiile dorite (negăsite) vor fi căutate în altă parte.
Presa constituie, de asemenea, un foarte bun câmp de aplicații pentru noile tehnologii ale telefonului mobil. S-a și imaginat un proiect de mini-jurnal electronic, în care partea de server ar memora cadrul general al aplicației, în timp ce partea client și-ar lua sarcina să caute un conținut anume, actualizat la intervale de timp regulate (imagini, texte sau sunete). Actualizarea datelor poate fi realizată folosind tot o tehnologie push, încărcată prin reactualizarea sistematică a informațiilor. În acest caz, partea client a aplicației este alertată și repusă 'la zi' în mod automat.
Dincolo de noile aplicații realizate grație softurilor integrate, interesul acestei tehnologii constă și în consumul redus de energie. Într-adevăr, tehnologii cum ar fi mașina virtuală Java, dezvoltată de Esmertec, permit funcționarea unui program Java pe telefoanele mobile (sau pe alte aparate mobile), folosind un procesor de mică putere, cu capacitate de memorie redusă. Acestea sunt 2 condiții necesare pentru a permite noilor aplicații să cucerească o piață de masă.