.

Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) va furniza, din iunie 2003, servicii de telefonie locală și la distanță (interurbane și internaționale), a promis, pe 2 august, președintele companiei, Gabriel Grecu.
'žÎn cadrul programului de modernizare a echipamentelor stației de la Cheia, în valoare de 15 milioane USD, vom instala și o platformă telefonică, bazată pe tehnologia VoIP (Voice over Internet Protocol), pentru realizarea traficului internațional și interconectarea rețelei companiei cu cea a RomTelecom'.
SNR a demarat, în luna mai 2002, negocieri cu RomTelecom pentru stabilirea condițiilor de interconectare dintre rețelele celor două companii. 'žÎn luna mai a acestui an am început negocieri cu RomTelecom, dar fără rezultate. Vom relua aceste discuții în septembrie și sperăm să ajungem la un acord, mai ales că legislația în domeniul interconectării a fost aprobată'. Potrivit lui Grecu, Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANRC) ar trebui să elaboreze o grilă de tarife de interconectare pe baza celor practicate în UE și de la care să se pornească în negocieri cu operatorul RomTelecom, pentru a nu lăsa loc interpretărilor și anumitor scenarii între diverși operatori.
'žRomTelecom poate să impună tarife mari pentru interconectare și, în acest caz, pătrunderea altor operatori pe această piață va fi imposibilă. ANRC poate rezolva această problemă prin stabilirea unor tarife de interconectare care vor fi respectate de toți operatorii', a afirmat Grecu. Serviciile SNR de telefonie pentru convorbiri interurbane și internaționale vor fi disponibile prin intermediul unor cartele preplătite, care vor conține, în funcție de preț, un anumit număr de minute de convorbire. 'žPractic, noi vom închiria de la RomTelecom așa numitele numere verzi, cu acces gratuit din partea abonaților. După achiziționarea cartelei, clientul va apela numărul, iar traficul va fi rutat automat în rețeaua companiei. Tarifele vor fi cu 30% mai mici decât cele practicate de RomTelecom pentru acest tip de servicii, întrucât prin tehnologia VoIP costurile unei convorbiri sunt mult mai mici', a explicat Gabriel Grecu.
Furnizarea serviciilor de telefonie fixă se va realiza prin intermediul rețelei punct-multipunct în banda de frecvență de 26 GHz. Compania a inaugurat proiectul pilot al acestui sistem la 1 iunie 2001, în București, fiind extins recent în Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara. 'Până la sfârșitul anului, alte 16 orașe vor fi conectate, iar până la demararea activității sperăm să fim prezenți în toate județele țării', a declarat Grecu. Rețeaua de 26 GHz permite transmisii de date cu o viteză ridicată, asigură acces Internet de mare viteză, precum și servicii cum ar fi videoconferință (transmisii de sunet și imagini în timp real, interactiv, pe o rețea de date), VoIP (voce pe o rețea privată de date), video streaming (difuzare de sunet și imagine, în timp real, pe o rețea de date).
Pentru furnizarea acestor servicii, SNR caută un partener strategic cu putere financiară, experiență și infrastructură în domeniul telefoniei fixe, inclusiv operatori de cablu. În acest sens, conducerea companiei va începe '˜'™căutarea'™'™ asociatului prin anunțuri în presa internă și internațională, deoarece '˜'™SNR nu poate face singură față RomTelecom, care numai în ultimul deceniu a făcut investiții de circa 1 miliard USD pe această componentă'™'™.
SNR, înființată în anul 1991, prin reorganizarea și divizarea Rom Post Telecom, este principalul furnizor de servicii de radiocomunicații din România. De asemenea, compania asigură suport de transmisii pentru telefonia publică, pentru rețelele de telefonie mobilă, pentru serviciile de cabloviziune, ca și pentru transmisiile de date și Internet. În primele 6 luni ale anului 2002, veniturile SNR au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut cu 21%, de la 19 milioane USD la 23 milioane USD, înregistrând un profit de 2 milioane USD la o cifră de afaceri de 23 milioane USD. Conducerea SNR estimează, pentru acest an, o cifră de afaceri de 50 milioane USD, comparativ cu 41 milioane USD în 2001. În prezent, SNR are 2.400 de salariați, fiind a treia companie care și-a anunțat oficial intenția de a intra pe piața telefoniei fixe, după grupul RCS&RDS și Poșta Română.