.

Momentul prielnic pentru firmele de private equity din Europa Centrală ar trebui să se mențină, potrivit celui mai recent sondaj Deloitte Private Equity Confidence. Astfel două treimi dintre respondenți estimează că volumul tranzacțiilor va rămâne la un nivel similar, cel mai mare din ultimii trei ani. Aproape o treime (31%) estimează ca activitatea fondurilor de private equity să crească și mai mult și doar 2% estimează o încetinire – cel mai mic procent din ultimii cinci ani. “Date fiind rezultatele pozitive ale sondajului, am încredere că vom vedea tot mai multe fonduri de investiții prezente în tranzacții ce au loc în România, atât într-un exit cât și la cumpărare. Dacă ne uităm la ulimul an și jumătate, o treime din tranzacții au avut drept actor un fond de investiții. Acesta este un bun indicator al atractivității României și a poziției sale bune pe această piață”, precizează Radu Dumitrescu (foto), Partener Deloitte România. “Cu o serie de tranzacții majore implicând fonduri de investiții în ultimele 18 luni, este de așteptat ca România să continue să fie un teritoriu interesant pentru investitorii financiari”.
 
Nu este astfel deloc surprinzător faptul că două trimi dintre respondenți (69%) estimează că se vor concentra mai mult pe tranzacții în următoarele luni, similar cu rezultatele sondajului în ultimii doi ani.
 
Estimările sunt fi susținute de gradul mare de lichiditate al piețelor, trei sferturi dintre respondenți (72%) estimând că disponibilitatea accesului la finanțare va rămâne la același nivel în lunile ce vin. Procentul este în creștere de la două treimi (67%) în ultimul sondaj, când o cincime (21%) dintre participanți estima o creștere a lichiditații.
 
Achiziția de către Vitruvian Partner a pachetului minoritar în cadrul BitDefender de la Axxess Capital, vânzarea de către Enterprise Investors a Profi către Mid Europa, achiziția de către Revetas a Hotelului Radisson sau exitul Oresa din cadrul Fabryo sunt expresia activității de private equity intense pe plan local din ultimele 18 luni. Totodată este de așteptat ca J.C. Flowers să continue se extindă în România după achiziția unei bănci.
 
“Investitorii locali cultivă multe din afacerile cu capital privat mature, pe când investitorii străini– financiari sau comerciali– se uită în regiune la afacerile cu un istoric pe piață. Interesul lor este dovada succesului afacerilor care s-au dezvoltat până la stadiul de lideri de piață, companii globale, multe dintre ele aflate sub umbrela unor fonduri de investiții regionale”, a adăgat Mark Jung, Partener și lider Private Equity pentru Deloitte în Europa Centrală. 
 
Lichiditatea sănătoasă de pe piețele din regiune și interesul crescut au condus la evaluări mai mari, dar creșterea prețului a atins un platou: aproape o cincime din respondenți (17%) se așteaptă ca vânzătorii să scadă prețul în următorul semestru, mai mult decât dublu față de 8% în ultimul sondaj.
 
Pentru a vedea rezultatele sondajului, click aici.