.

În ciuda marilor așteptări pentru televiziunea și serviciile radio mobile, doar un număr mic dintre tehnologiile existente pentru transmisiuni vor fi viabile din punct de vedere financiar, se arată într-un studiu publicat recent de Sound Partners Research.

Odată cu creșterea în 2006 a cererii pentru televiziunea și radioul mobil, dar și pentrul serviciile de transmisii, vor apărea și presiuni, generate de competiție, ce vor forța operatorii să răspundă pentru a acoperi această cerere. Dr. Alastair Brydon, autorul studiului, afirmă că: 'există o șansă destul de mare ca utilizatorii mobili să nu cheltuiască sume foarte mari pe serviciile radio și TV mobile, iar aceste venituri vor fi împărțite între serviciile de video-on-demand și cele de broadcasting.'
Operatorii mobili trebuie să aleagă între mai multe tehnologii de transmisie, incluzând aici DAB-IP, T-DMB, DVB-H sau TDtv, sau să-și îmbunătățească substanțial propriile rețele 3G. Operatorii care aleg o tehnologie de broadcasting trebuie să decidă dacă își vor construi propria rețea sau vor împărți costurile și riscurile alături de alți operatori.
Modelele financiare prezentate în studiu arată că micii operatori vor avea o ofertă limitată de opțiuni viabile financiar. Brydon afirmă că: 'împărțirea unei rețele de transmisii cu alți operatori mobili va fi esențială. Cu o rețea împărțită, tehnologiile DAB-IP sau DVB-H ar putea aduce venituri atractive. În timp ce DAB-IP reprezintă soluția potențial cea mai ieftină, ea este potrivită doar pentru acele piețe (puține dealtfel) unde tehnologia DAB a fost folosită pe larg. În plus, doar o serie limitată de terminale DAB și canale de transmisii ar putea fi disponibile. În prezent, însă, standardul DVB-H atrage cel mai mult atenția operatorilor mobili din Europa de Vest și se pare că prin adoptarea acestuia operatorii vor obține economii importante, atât în privința infrastructurii cât și a terminalelor.'
Operatorii mobili cu un număr mare de clienți dețin mai multe opțiuni decât operatorii mici. 'În timp ce o rețea DAB-IP sau DVB-H împărțită ar putea oferi un profit substanțial pentru un operator mare, unii dintre ei ar putea dori să dețină propriile rețele de transmisii, ca să se poată diferenția de competiție', arată Mark Heath, coautorul studiului.
Operatorii mobili ce doresc să dețină propriile rețele de broadcasting au 2 opțiuni viabile: construirea de rețele DVB-H sau îmbunătățirea propriilor rețele 3G prin trecerea la TDtv. 'Tehnologia TDtv permite operatorilor mobili să reutilizeze stațiile celulare de bază existente deja și operarea în spectrul TDD, care este licențiat deja, devenind astfel o opțiune mult mai ieftină. Și tehnologia DVB-H este viabilă, operatorii trebuind însă să încerce să evite costurile mari ale spectrului folosit, care ar necesita un venit mediu per utilizator mai mare pentru a avea aceleași venituri', mai arată Mark Heath.