.

Securitatea, managementul riscului și creșterea traficului de date sunt principalele provocări cu care se vor confrunta departamentele de IT din companii în următorii trei ani, relevă un studiu efectuat de Cisco în rândul a 634 de specialiști IT din companiile prezente în România, chestionați la ediția 2014 a Cisco Connect. “Infrastructura IT și rețelele au devenit o parte strategică a operațiunilor companiilor. Rezultatele de anul acesta ale studiului Cisco ne arată că în perioada următoare vom vedea investiții în modernizarea rețelelor și în creșterea securității acestora, pregătindu-le pentru un volum mai mare de date, dar și în dezvoltarea de noi mijloace de colaborare și comunicare. Companiile au nevoie acum să-și îmbunătățească infrastructurile IT, acest lucru fiind un motor de creștere a veniturilor în perioada următoare. Iar acum, când segmentul cloud devine din ce în ce mai mult o realitate, companiile au posibilitatea de a alege între a-și baza infrastructura pe cloud public, privat sau hibrid și a-și crea propriile lor sisteme de infrastructură”, precizează Dorin Pena (foto), Director General Cisco România.

În acest context, cele mai mari investiții vor fi direcționate către îmbunătățirea rețelelor și a soluțiilor de securitate.  În același timp, managerii departamentelor IT vor fi în continuare preocupați de reducerea cheltuielilor IT, mai relevă același studiu. În contextul creșterii nevoii de mobilitate și odată cu extinderea adopției dispozitivelor conectate la internet, dar și a necesității securizării datelor și al accesării lor de pe orice dispozitiv, oriunde și oricând, o serie de noi tendințe vor fi resimțite în perioada următoare de către companii. Astfel, deși trimiterea de email-uri (în proporție de 32%) și convorbirile telefonice (indicate de 26% dintre respondenți) rămân cele mai răspândite mijloace de comunicare  folosite în companiile din România, există un interes în creștere pentru sistemele de colaborare care îmbunătățesc experiența de comunicare, cum sunt soluțiile de videoconferință sau conferințe web.

O altă concluzie importantă a studiului relevă faptul că firmele din România sunt în continuare atente atunci când vine vorba de securitatea datelor. În prezent, aproape jumătate dintre firme (44%) permit angajaților să se conecteze la rețeaua companiei de la distanță, având astfel acces la aplicații, la date, de pe dispozitive mobile care nu aparțin firmelor respective: laptop-uri, smartphone-uri, tablete etc. În plus, 7% dintre specialiști afirmă că își propun să permită angajaților accesul la datele companiei de pe dispozitivele personale în următoarele 6 luni de zile.

Cât privește centrele de date, specialiștii sunt mult mai preocupați de performanța acestora (27%), de scalabilitatea (22%) și de securitatea lor (22%) și mai puțin de capacitatea de stocare (7%) sau de eficiența energetică (9%).

Componenta cloud va fi tot mai prezentă în companiile din România în perioada următoare. 45% dintre managerii IT prezenți la Cisco Connect România au menționat că folosesc aplicații sau servicii bazate pe cloud. Surprinzător este însă numărul în creștere de companii care recunosc necesitatea acestor servicii. 16% dintre respondenți intenționează să introducă astfel de servicii și aplicații în următoarea jumătate de an. Cât privește zona de implementare a acestora, managerii diviziilor IT precizează soluții software de business management și aplicații de contabilitate, facturare, management de vânzări (23%), dar și soluții de web meeting sau conferință (18%).

Sondajul a fost realizat la jumătatea lunii mai și se bazează pe răspunsurile furnizate de 634 de specialiști IT din companii private și instituții publice din România. Cisco Connect România este unul din cele mai mari evenimente IT din țară. Ediția de anul acesta a reunit peste 1000 de  specialiști locali și factori de decizie din acest domeniu.

Despre Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în IT care ajută companiile să fructifice oportunităţile de mâine prin a demonstra că lucruri uimitoare se pot întâmpla când conectezi ceea ce până acum a fost neconectat.

http://thenetwork.cisco.com