.

Isle of Man este locația primei testări europene pentru rețelele de comunicații mobile 3G. Plasată într-o zonă dotată cu servicii caracteristice pieței occidentale, noua rețea conduce utilizatorii prin toate punctele de atracție, inclusiv către cel mai apropiat bar, sau chiar către cel mai apropiat ATM.
Richard McGuinness, director de proiect la Manx Telecom este înnebunit după aplicațiile UMTS. 'Imaginați-vă că sunteți în vacanță. Vă mai desparte doar un singur apel telefonic pentru a le arăta prietenilor peisajul plăcut al plajei. Sau, dacă aveți instalat acasă un sistem de alarmă conectat la o cameră de luat vederi, puteți verifica oricând dacă totul este în regulă', declară McGuinness, în ediția de primăvară a revistei 'Pictures of the Future', editată de Siemens.
Această pepinieră a comunicațiilor mobile din generația a treia își are locația pe o mică insulă din Marea Irlandei, ce nu aparține nici Marii Britanii, nici Uniunii Europene. Isle of Man este o posesiune a Coroanei Britanice, dar are propriul parlament și legi. Având o suprafață de numai 588 km pătrați, o populație de 75.000 de locuitori și o infrastructură modernă de telecomunicații, este un loc ideal pentru a da UMTS prima șansă să scoată bani. În 1999, guvernul din Isle of Man a acordat o licență fără impozitare către Manx Telecom, o filială a mmO2 (fosta British Telecom Wireless), pentru a instala o rețea UMTS - prima din Europa. După ce Siemens și NEC au terminat instalarea, timp de câteva luni tehnicienii au testat-o și au optimizat-o. 'Avem 28 de baze UMTS aici, ceea ce înseamnă 85% grad de acoperire', spune directorul de proiect de la Siemens, Rudolf Siegert. În ianuarie 2002, jurnaliștii au fost invitați la cartierul general Manx Telecom pentru a vedea telefonul celular al viitorului. Modelul argintiu de la NEC are un ecran pliabil, un pic mai mic decât o carte de credit și o tastatură cu patru taste-cursor. Apelurile către Germania, atât pe rețeaua fixă, cât și pe cea mobilă, au funcționat ireproșabil. Conexiunea este perfect stabilă și fără zgomote de fond.
Dar ce se poate spune despre următorul nivel de dificultate - conexiunea la Internet? Un angajat de la Manx Telecom a accesat portalul Manx 'Pronto', lansând o întrecere între un telefon GSM și unul UMTS. Cu o rată de transfer de 384 Kbps, a durat doar 2 secunde pentru ca modelul UMTS să încarce pagina de început a portalului.
Dar lucrurile nu au stat la fel de bine pentru aparatul GSM, la 9.6 Kbps, care încă mai încărca după un minut. În prezent, mai este nevoie de conectarea unui telefon mobil la un notebook printr-o interfață USB pentru a realiza o conexiune la Internet sau pentru a verifica poșta electronică. Cu toate acestea, nu este nici o problemă în a trimite mesaje, a naviga pe Internet sau a descărca videoclipuri.
Toate bune până acum, dar ce se poate spune despre cea mai grea încercare pentru UMTS - o videoconferință? Cu toate că a fost nevoie de trei încercări pentru a reuși, cealaltă persoană apare pe ecran, însă imaginea este un pic neclară, iar contrastul este închis. În acest caz mai e nevoie de câteva componente: o cameră video încorporată și un ecran. Numai așa poate fi văzută imaginea interlocutorului, iar acesta să vadă, la rândul său, imaginea celui care îl apelează.
În prezent, utilizatorii din Isle of Man au de ales între șapte aplicații diferite, incuzând informații despre programul cinematografelor locale, cu scurte secvențe din filme sau secțiuni sportive din portalul Pronto. Pe lângă acestea, sistemul mai oferă și câteva jocuri online. Un alt serviciu - 'Isle of Man Air'- asigură utilizatorilor informații personalizate pentru locul unde se află aceștia. Pentru a-l testa, a fost folosită o mașină. Vehiculul era dotat cu un sistem de navigație și un notebook conectat la un telefon UMTS. Ecranul de navigație afișează o hartă extinsă pe care se mișca, încet, un punct roșu - mașina însăși. O altă fereastră poate fi deschisă în partea dreaptă a ecranului. Aceasta afișează informații despre cursuri de golf, obiective care merită văzute și despre benzinării. Pentru cei ce caută găzduire peste noapte, există un serviciu prin care își pot găsi online o cameră. În final, un click pe 'Găsește cel mai apropiat...' afișează drumul către următorul bar unde poate fi servit 'Manx Spirit' - whisky-ul tradițional, plus informații despre cel mai apropiat ATM. În ianuarie, Manx Telecom a distribuit 200 de telefoane UMTS către utilizatori selectați - elevi, oameni de afaceri, gospodine și oficialități guvernamentale. Experții urmăresc reacțiile acestora. După cum explica McGuinness, compania nu dorește doar să opereze și să optimizeze rețeaua, ci să ofere și servicii originale. În ceea ce privește componentele, sunt recomandate un ecran larg și o tastatură ușor de folosit. Iar dacă o cameră a fost integrată în sistem și bateria a fost încărcată, noul telefon celular UMTS este, acum, perfect. 'Mai avem de lucru la terminalele telefonice,' admite Siegert. 'De asemenea, mai avem nevoie de circuite care să economisească mai multă energie și putem lucra în ambele rețele: UMTS și GSM.' Conform celor spuse de Rudi Lamprecht, șeful Information and Communication Mobile, primele telefoane celulare UMTS/GSM de la Siemens vor fi gata pentru lansare în al patrulea trimestru al acestui an.