.

Pe 1 iunie, în România și în alte 47 de state din lume se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului. Potrivit foodpanda, cea mai mare platformă de food ordering din România, peste 5% din restaurantele listate au în ofertă meniuri pentru copii, urmând ca numărul acestora să crească odată cu cererea tot mai mare pentru aceste produse. Prețul mediu pe care îl plătesc clienții platformei pentru un astfel de meniu este de peste 58 lei. „În ultimul an, observăm o creștere semnificativă a comenzilor pentru meniurile de copii, mai ales datorită faptului că din ce în ce mai multe restaurante introduc această alternativă în meniul lor. Preparatele culinare incluse în aceste meniuri sunt ușoare, porționate și gătite special pentru cei mici, iar copiii pot alege mâncăruri din mai multe tipuri de bucătării, în funcție de preferințele lor”, precizează Radu Bălăceanu, Country Manager Foodpanda România.  
 
În topul preparatelor culinare incluse de restaurante în meniurile dedicate copiilor se află: preparate pe bază de carne de pui, noodles, paste, diferite tipuri de cartofi, supele cremă de legume, dar și preparate cu specific grecesc.  
 
Din datele centralizate de companie, cea mai mare cerere pentru meniurile pentru copii se înregistrează în orașele București, Constanța și Brașov. Potrivit foodpanda, cele mai multe comenzi pentru meniurile pentru copii se înregistrează spre finalul săptâmânii, în zilele de joi și vineri, atât în timpul prânzului, la ora 12:00, cât și seara, în jurul orei 20:00. 
 
La nivel global, ziua de 1 iunie este Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, însă în mai multe țări este sărbătorită ca Ziua Copilului. O zi în care să fie sărbătoriți copiii a fost pentru prima dată propusă în anul 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. 
 
Cu toate acestea, decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost luată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din 22 noiembrie 1949, care a avut loc la Moscova. În România s-a sărbătorit Ziua Copilului prima dată pe 1 iunie 1950.