.

Alături de Franța, Germania rămâne națiunea cu cele mai multe motive de îngrijorare din Europa, chiar dacă neliniștile sunt considerabil mai puțin adânci în acest an. Aceasta este principala concluzie a studiului realizat de GfK Verein "Cele mai mari provocări ale Europei în 2012", care întreabă în fiecare an cetățenii europeni cu privire la problemele care necesită o soluție de urgență în țările lor. Germanii continuă să pună șomajului în pole-position, dar această tendință este vizibil în scădere. Temele legate de inflație și de stabilitatea economică ocupă și ele o poziții de top. În Europa, în ansamblu, aceste trei provocări țin capul listei problemelor. Cetățenii greci au fost incluși în studiu pentru prima dată anul acesta, ei plasându-se pe locul al treilea la capitolul "cele mai îngrijorate națiuni".

Comparativ cu anul trecut, germanii se îngrijorează semnificativ mai puțin. În studiul GfK Verein, fiecare german intervievat a numit în medie 2,6 probleme care trebuie rezolvate (față de 2011: 3,7 probleme). Acest lucru îi poziționează pe germani chiar mai sus în lista de preocupări decât pe greci, care au enunțat în medie 2,4 provocări. În Europa, media este chiar de 2 probleme, mai puțin decât anul trecut (2,4). Suedia continuă să conducă plutonul de la o distanță respectabilă ca națiune care se îngrijorează cel mai puțin, cu o medie de 1,1 provocări identificate.

Șomajul este în continuare un subiect fierbinte în Europa

Ca și anul trecut, șomajul s-a clasat din nou pe prima poziție, cu 38%, dar cu o ușoară scădere de un punct procentual față de 2011. În 9 din 12 de țări analizate, aceasta a fost problema cea mai arzătoare. De asemenea, este demn de remarcat faptul că șapte țări au înregistrat o creștere față de anul precedent și numai în Germania și Suedia au fost înregistrate valori mai mici.

Șomajul a fost de departe cea mai mare problemă semnalată în Spania (79% din populație), urmată de Franța, cu 63%. Spania se luptă cu fenomenul neocupării forței de muncă care este în creștere: în prezent, aproape unul din patru spanioli sunt șomeri. Cu toate acestea, în Olanda acest subiect joacă un rol mult mai puțin semnificativ, doar 11% cetățeni arătându-se îngrijorați din cauza lui.

Preocupările legate de inflație în Europa, relativ diminuate

Preocupările legate de creșterea prețurilor, de asemenea, s-au redus în acest an. 22% la sută din cei intervievați în Europa (4 procente mai puțin decât anul trecut), văd în prezent creșterea prețurilor și scăderea puterii de cumpărare drept o sursă reală de îngrijorare, plasându-le pe locul al doilea. Inflația îi îngrijorează pe francezi cel mai mult, 38% declarând acest lucru, mai mult cu 7% față de anul precedent. Creșterea TVA-ului este posibil să fi contribuit la disconfortul resimțit de francezi.

În contrast cu această situație, preocupările legate de inflație în Suedia și Spania, sunt reduse, respectiv 1% și 2%.

Preocupări majore cu privire la dezvoltarea economică în Italia și Spania

Slaba dezvoltare economică din regiune este o sursă de îngrijorare pentru tot mai mulți europeni. 16% au declarat că sunt preocupați de stabilitatea economică din țara lor, în timp ce anul trecut, "doar" 12% au manifestat aceeași grijă. Acest indicator este singurul din top zece care a marcat o creștere față de anul precedent - a urcat pe poziția a treia de la a cincea în lista de probleme. În Italia și Spania, preocupările legate de economie sunt cele mai pronunțate. 30% dintre italieni (în 2011, 22%) și 29% dintre spanioli (în 2011, 30%) sunt în prezent foarte îngrijorați de faptul că măsurile stricte de austeritate din țările lor vor duce la o recesiune severă.

Despre studiu

Aceste rezultate sunt un extras din studiul "Provocări ale Europei 2012" și se bazează pe aproximativ 13.300 interviuri realizate în numele GfK Verein în februarie 2012, în Germania, Italia, Franța, Polonia, Austria, Marea Britanie, Belgia, Rusia, Spania, Olanda, Suedia și Grecia. Baza studiului este aceeași întrebare deschisă adresată în fiecare an: "În opinia dumneavoastră, care sunt cele mai importante probleme care trebuie rezolvate în țara dumnevoastră astăzi?". Răspunsurile multiple sunt permise, respondenții nefiind limitați în nici un fel.