.

Europa a atras, în 2005, 39% din numărul proiectelor de investiții, în defavoarea Asiei, care a înregistrat un procent de 31%, potrivit unui studiu realizat de compania IBM. Potrivit datelor prezentate în studiu, la nivelul anului 2004, cele două regiuni s-au aflat la egalitate, fiecare atrăgând 34% din proiectele de investiții.

Studiul realizat de IBM -Plant Location International (IBM-PLI) din cadrul IBM Global Business Services indică o redresare ușoară a economiilor dezvoltate. Aceasta a fost determinată de creșterea economică puternică, în timp ce unele din cele mai puternice piețe în curs de dezvoltare au înregistrat regrese, după un număr de ani în care s-au bucurat de un flux foarte puternic de investiții. Serviciile de afaceri au constituit cel mai apreciat tip de proiecte de investiții, deținând 20% din toate proiectele la nivel global, în timp ce investițiile în sectorul de producție au scăzut pe plan global în medie cu 20%, până la 800 de proiecte pe trimestru, în 2005. Investițiile în noi centre de cercetare și dezvoltare au rămas în general stabile anul trecut, cu 200 de proiecte anunțate pe plan global în fiecare trimestru, potrivit studiului.
Raportul a arătat că 15 țări au beneficiat și în 2005 de 70% din fluxul total de investiții. Țările care au intrat în clasamentul primelor 15 sunt Polonia, România, Singapore și Emiratele Arabe Unite, care au înlocuit în top Hong Kong, Ungaria, Spania și Suedia. Piețele în curs de dezvoltare dominante, respectiv Brazilia, Rusia, India și China (țările BRIC), au înregistrat în 2005 o scădere medie a investițiilor străine de aproape o cincime față de anul precedent.
În același timp, economiile cele mai dezvoltate au început să-și revină, comparativ cu anii precedenti, înregistrând o creștere de 5% a proiectelor de investiții străine, față de anul 2004.
Mai multe proiecte de cercetare și dezvoltare au fost înregistrate în 2005 de către Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Singapore, Canada, Germania, Danemarca, Irlanda și Australia. China și India au atras împreună mai multe proiecte de investiții decât Statele Unite, respectiv 1.650 față de 1.200. India a condus la nivel global în ceea ce privește numărul de proiecte de investiții în centre de servicii și centre de cercetare și dezvoltare, cu 204 proiecte. Europa a redevenit liderul investițiilor străine cu 39% din numărul total al proiectelor, în creștere comparativ cu 35% în 2004. Investițiile Europei occidentale au crescut de la 22% în 2004 la 26% anul trecut. Marea Britanie a fost numărul 1 în Europa ca număr de proiecte de investiții, cu aproape 700, urmată de Franța cu 660 de proiecte.
Europa de Est a atras circa 50% din toate proiectele din Europa care au vizat sectorul de producție, Polonia situându-se pe primul loc cu 148 de proiecte.
În clasamentul pan-european privind sectorul de producție, Polonia s-a clasat pe locul secund, în vreme ce Franța a ocupat prima poziție cu 22% (251 de proiecte) din toate proiectele de investiții pentru deschiderea unor capacități de producție din Europa. America de Nord a atras 18% din totalul de proiecte la nivel global din 2005, în creștere față de 16% în 2004.
Grupul IBM - Plant Location International menține o bază de date cu toate anunțurile publice ale companiilor privind decizia de a investi în domeniile producție, servicii, cercetare și dezvoltare, începând din anul 2003.