.

Numeroase studii realizate de analiștii companiei IDC au demonstrat că totalul costurilor de proprietate (total cost of ownership '“ TCO) depinde, într-o măsură covârșitoare, de costurile de management pe termen lung asociate cu sistemele client sau server. Folosirea instrumentelor sofisticate de management poate reduce în mod dramatic dependența față de echipa IT care asigura instalarea, configurarea și întreținerea sistemelor operaționale și a portofoliilor de aplicații. Ceea ce poate atrage concluzia că o investiție serioasă în automatizarea sistemelor de management poate avea un impact major asupra costurilor operaționale.

Studiul pe TCO realizat anterior de IDC pentru Novell includea o analiză a economiilor realizate timp de trei ani de utilizare a soluțiilor ZENWorks. Pentru clienții IT intervievați în cercetarea în cauză, costurile medii economisite se ridicau la cifra de 355.028 USD per 100 de utilizatori, cu o rata de amortizare a investiției (ROI) pe an de 1.012%.

Ca și în testul anterior, subiecții intervievați acum erau interesați în aplicarea soluțiilor ZENWorks Linux Management. Cei interesați trebuie să afle în primul rând mai multe despre ZENWorks Linux Management, pentru a vedea în ce măsură aceste soluții sunt cele potrivite pentru mediul IT în care își desfășoară activitatea.

Beneficiile pachetului Integrated Management Suite de la Novell
Compania IDC a intervievat directori din companii IT care foloseau ZENWorks și le-a pus o serie de întrebări despre costuri, încasări, procese IT specifice, cerințele angajaților și timp asociat înainte și după instalarea ZENWorks. Iată ce a stabilit IDC:

  • pe o perioadă de trei ani, companiile chestionate au investit, în medie, aproximativ 5,5 milioane USD în ZENWorks, inclusiv în training și întreținere. Aceasta înseamnă o medie de 34.216 USD per 100 de utilizatori
  • economiile realizate prin eficientizarea IT, pe o perioada de trei ani, au însumat peste 2,4 milioane USD, adică 14.929 USD per 100 de utilizatori
  • economiile realizate la costurile adiționale prin îmbunătățirea productivității IT au adus încă 2,6 milioane USD pe aceeași perioadă de trei ani, adică 16.303 USD per 100 de utilizatori
  • de asemenea, creșterea productivității a generat economii suplimentare de 14 milioane USD pe trei ani, ceea ce înseamnă 87.323 USD per 100 de utilizatori

ZENWorks permite organizațiilor să creeze o standardizare a mediului operațional mult mai curând, cu efecte negative minime asupra utilizatorilor. Aplicația poate fi furnizată către una sau mai multe stații de lucru simultan fără costul și timpul irosite pentru deplasarea de la un birou la altul. Foarte important este faptul că profilul diferiților utilizatori ramâne neschimbat; la fel și fișierele din computer - ele vor «migra» automat către noul mediu.

Menținând un mediu de lucru standard (instalarea automată a celor mai recente patch-uri, update-uri pe toate stațiile de lucru, calculatoarele portabile și servere), ZENWorks reduce costurile de service și întreținere și protejează împotriva breșelor de securitate și atacurilor cu viruși. Capacitatea « desktop lock-down » ajută la minimizarea erorii umane și previne răspândirea virușilor.

ZENWorks răspunde cerințelor ridicate de securitate '“ în cazul utilizatorilor de comunicații mobile '“ prin funcțiile «lockout» și «self-destruction» pentru Palm, Windows CE, Pocket PC și RIM BlackBerry, bazându-se pe o politică definită, de exemplu, prin numărul de parole greșit introduse etc. Există funcția backup pentru fișierele utilizatorilor, care sunt accesibile de pe orice mașină, astfel încât utilizatorii și administratorii nu mai sunt nevoiți să facă acest lucru manual. Fișierele cheie și informațiile « circulă » automat cu utilizatorii mobili, prin toate locațiile sau tipurile de mașină folosită.

STUDIU DE CAZ
Credence System Corp. reduce costurile folosind Novell ZENWorks

Credence System Corp. este lider în industria de furnizarea de soluții tip 'ždesign-to-test' pentru construcția de semiconductori și are sediul în Milpitas, California. Credence este un utilizator intens de IT, de vreme ce inginerii săi au nevoie de cea mai nouă tehnologie pentru a crea produsele companiei. Astfel, compania a selectat soluția Ximian Red Carpet (acum parte din Novell ZENWorks, în urma achiziției) pentru a reduce costul întreținerii stațiilor de lucru Linux. Red Carpet a fost aleasă în 2004 deoarece furniza interoperabilitate, funcționalitate în administrare și ușurință în utilizare.

În ultimul an, Credence a înclinat către Linux, deoarece mediul de lucru oferea robustețe și stabilitate sporite, cost redus de întreținere, timp mai scurt de instalare decât al altor platforme. Peste 100 de stații de lucru au fost trecute pe Linux, de pe Solaris sau Windows. Trecerea celorlalte stații este, practic, iminentă. A construi și instala o mașină cu software adecvat pentru Credence necesita cel puțin 8 ore de lucru și un nivel foarte ridicat de pregătire tehnică. Astăzi, aceeași lucrare necesită numai o oră, folosind ZENWorks. Acest lucru înseamnă că timpul de instalare este cu 87,5% mai mic. Luând în considerare costul standard al unui tehnician IT, Credence a economisit mii de dolari în procesul de instalare a celor 100 de sisteme. Nivelul redus de cunoștințe tehnice este, de asemenea, un plus la economii.

'žZENWorks a furnizat companiei Credence posibilitatea de controla mai eficient mediile de lucru. Fiecare grup de lucru trebuie administrat diferit, iar Credence a descoperit că flexibilitatea și controlul granular al soluției ZENWorks sunt superioare oricărei alte soluții testate. Managementul Linux sub comanda ZENWorks este lipsit de surprize: rar avem nevoie de reboot sau logout', spune Dan Anolik, Software Engineering Infrastructure Architect la Credence.

CONCLUZIILE STUDIULUI
Compania de cercetare IDC a ajuns la concluzia că TCO sunt direct proporționale cu costurile de management asociate sistemelor client sau server. Așa cum se arăta și la începutul studiului, companiile pot beneficia în urma implementării soluției ZENWorks Linux Management. Credence, de exemplu, a avut beneficii din simplificarea sarcinilor de administrare, cerând mai puțin timp și un nivel de pregătire tehnică mai redus.

Pe termen scurt, IDC se așteaptă ca Novell să investească în îmbunătățirea soluțiilor de management. Printre planurile Novell pe următoarele 12 luni se află integrarea produselor ZENWorks în noile și avansatele linii de produse, odată cu noile capabilități și funcții dezvoltate intern prin achiziții (achiziția Tally Systems, de exemplu). Aceste dezvoltări continue demonstrează că tehnologia Novell aduce valoare adăugată clienților săi.

IDC este furnizor global de analiză de piață, servicii de consultanță și evenimente pentru industria IT și telecomunicații. Pentru mai multe informații, vizitați www.idc.com
Novell® este unul dintre liderii pe piața furnizorilor de infrastructură software și servicii, cu peste 50.000 de clienți în 43 de țări. Novell® are peste 20 de ani de experiență centre de date, grupuri de lucru și soluții desktop. Compania are 6.000 de angajați și 5.000 de parteneri. Mai multe informații găsiți pe www.novell.com

Compania Omnilogic (www.omnilogic.ro) este distribuitor cu valoare adăugată al companiei Novell din 1995. Produsul Novell ZENWorks se află în portofoliul de produse distribuite de compania Omnilogic in Romania. Prin introducerea pe piața locală a unor tehnologii de vârf la nivel mondial, Omnilogic se situează în avangarda dezvoltării tehnologice din domeniul IT&C.