.

Suita Scival, un grup de soluții software Elsevier, este un instrument pentru organizațiile sau țările care vor să își pună în valoare activitatea de cercetare și cercetătorii și, în același timp, să aibă posibilitatea de evaluare clară a investițiilor. „România a reușit în ultimii ani un avans considerabil al calității și cantității rezultatelor științifice. Pe măsură ce activitatea de cercetare capătă amploare, România poate deveni un jucător regional important. Pentru aceasta va fi însă nevoie de soluții de management și evaluare a cercetării de ultimă generație. Soluțiile Scival permit managementul cercetării la nivel de insitituție, dar și la nivel de țară. Mai mult, oferă o evaluare comparativă cu celelalte țări sau insitituții la nivel regional sau internațional", precizează Cătălin Teoharie (foto), Country Manager South Eastern Europe Academic, Government, Corporate Markets Elsevier B.V.

Una dintre solutii, SciVal Pure, dedicata universitatilor si institutelor de cercetare, este un instrument perfect scalabil si flexibil care reuseste sa imbine toate functionalitatile unei institutii intr-o singura platforma.

Utilizand suita SciVal, managerii din domeniul cercetarii pot determina foarte exact unde se afla pe „harta cercetarii" din domeniul respectiv, atat in ceea ce priveste competentele, cat si in ceea ce priveste activitatea celorlate tari sau institute care lucreaza pe acelasi tip de proiecte. Concret, ei afla in timp real ce si cate materiale stiintifice au mai fost publicate in intreaga lume, pot identifica punctele forte multidiscliplinare, initia colaborari cu institute care lucreaza pe proiecte similare sau adiacente si pot evalua activitatea propriilor cercetatori. Pe baza acestor informatii pot construi o strategie de cercetare obiectiva, performanta, raliata la realitatile internationale.

Studiu de caz Romania: 18 competente distincte de cercetare, trend ascendent in ultimii 4 ani, pe locul 2 in lume ca numar de lucrari publicate in chimie

Sa presupunem ca va intereseaza sa aflati care este starea cercetarii romanesti in raport cu alte tari, pe domenii sau cum a evoluat aceasta de-a lungul timpului. Folosind algoritmi complecsi, Softul SciVal Spotlight genereaza o harta a domeniilor de cercetare in care Romania are competente relevante pe plan international (studii, lucrari publicate, etc). Astfel se poate observa ca in 2012 Romania a avut 18 competente distincte, in special pe domenii precum chimia, matematica, fizica, IT-ul, ingineria, dar nu a avut nici un aport notabil in zone precum farmacologia, agricultura sau stiintele sociale.

Cu ajutorul softului produs de Elsevier, managerii din domeniul cercetarii sau universitar pot determina de asemenea si eficienta in timp a strategiilor lor. Spre exemplu, daca vrem sa vedem cum au evoluat in timp competentele de cercetare ale Romaniei, vom descoperi ca in ultimii 4 ani tara noastra a avut un parcurs ascendent, de la 5 competente in 2009 la 9 competente in 2011, respectiv 18 in 2012. In acelasi timp, se remarca o diversificare a investiilor in cercetare, atat in zone interdiscliplinare cat si in domenii care in 2009 erau doar „tatonate", precum fizica, disciplina care s-a dezvoltat exponential, gratie proiectului european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) si interesului cu privire la proiectul de la Turnu Magurele.

In ceea ce priveste domeniile in care suntem cei mai performanti, putem da un exemplu - Romania se afla in 2012 pe locul 2 in lume in topul competentelor EC6 (domeniul chimiei – polimeri, stabilitate termodinamica), dupa numar de lucrari publicate in perioada 2008-2012. Astfel, cele 213 lucrari publicate de cercetatorii nostri in acesta perioada in jurnale de calitate indexate in Scopus (cea mai mare baza de date din lume de literatura stiintifica recenzata) au facut posibila devansarea SUA, si situarea dupa China. Cercetatorii performeri pe acest domeniu au fost Bruma M., respectiv Damaceanu M.D. cu lucrari despre polimeri, respectiv polyimide.

Elsevier este o companie de renume mondial care furnizeaza produse, servicii si informații din domeniul tehnic si medical. Aceasta lucreaza in parteneriat cu comunitatile globale din domeniul tehnologiei si medicinii pentru a publica peste 2.000 de jurnale, inclusiv The Lancet si Cell si aproape 20.000 de titluri de carti, inclusiv lucrari de referinta de la Mosby și Saunders. Solutiile online de la Elsevier includ Science Direct, Scopus, Reaxys, Clinical Key si Mosby’s Suite, care au rolul de a spori productivitatea cercetatorilor din domeniile tehnicii si medicinii precum si SciVal suite si MEDai’s Pinpoint Review, ce ajuta cercetatorii si instituțiile din domeniul medical sa ofere servicii mai bune, eficientizand costurile.

Multinationala cu sediul in Amsterdam, Elsevier are 7.000 de angajati in toata lumea. Compania face parte din Reed Elsevier Group plc, un furnizor de solutii de informare de renume mondial. Aceasta are peste 30.000 de angajați, dintre care peste 15.000 in America de Nord.

Scival Pure este un sistem de management al cercetarii care inglobeaza sistemele interne de HR, administrare a studentilor, finante, managementul proiectelor, repozitor etc dar si surse externe precum Scopus, Web of Science, Embase, PubMed, arXiv, Mendeley, CrossRef etc. Pure este compus din noua module care au ale caror functionalitati deservesc ca un tot unitar urmatoarele categorii:

Pure pentru manageri ai departamentelor sau a proiectelor de cercetare

Pure genereaza rapoarte in functie de interesul fiecarui utilizator in parte si pot fi setate sa se autogenereze la anumite intervale de timp si sa fie trimise catre un anumit grup. Informatiile confidentiale sunt excluse din rapoarte in functie de nivelul de acces la datele stocate pe platforma. Totodata pagina personala este customizabila, putand adauga sau elimina diferite widgeturi pentru a putea avea date in orice moment despre evolutia proiectelor sau a intregii institutii.

Pure pentru cercetatori

Avand toate informatiile referitoare atat la propria activitate cat si la rezultatele institutiei tutelare, un cercetator isi poate analiza propriul aport la prestigiul organizatiei sau poate sa isi gaseasca parteneri pentru proiectele sale.

Pure genereaza automat CV-uri in care sunt inglobate toate datele referitoare la activitatea sa, inclusiv rezultatele obtinute in cadrul altor institutii. CV-urile pot fi personalizabile in functie de scopul generarii acestora, existand atat campuri predefinite cat si campuri unde se poate adauga text si pot setate sa fie regasibile prin intermediul motoarelor de cautare (Google, Bing etc).

Profilul fiecarui cercetator este conectat cu intreaga platforma iar in momentul in care este adaugata o lucrare / proiect in care a participat, CV-ul se actualizeaza automat. De asemenea, pentru ca include si date din platforme precum Scopus, Web of Science sau repozitoare institutionale, lucrarile vor avea si informatii privind numarul de citari sau linkul catre full-text.

SciVal Pure pentru bibliotecari

Pure faciliteaza catre intreg universul bibliotecii, integrand atat repozitorul institutional cat si catalogul bibliotecii. Devine astfel un instrument extrem de util atat pentru mentinerea unor date corecte cu privire la publicatiile cadrelor didactice si a cercetatorilor cat si pentru cresterea vizibilitatii resurselor puse la dispozitie de catre biblioteca dar si a resurselor cu acces deschis prin aplicatia Sherpa RoMEO. Pure ajuta bibliotecarii sa aduca informatia in mijlocul activitatii de cercetare.

Echipa Elsevier asigura suport postimplementare pentru ca Pure sa fie modelat in functie de asteptarile, modul de lucru si normele institutiei. Exista si grupuri speciale dedicate clientilor Scival Pure unde se pot contacta institutii similare atat pentru suport cat si pentru a conecta platfomele, largind astfel oportunitatile de colaborare.