.

Solaris 10 devine primul sistem de operare din întreaga industrie care va  suporta un volum ridicat de calcule pe platformă de 64 biți. În România, Omnilogic este partener SUN Microsystems din octombrie 2004.

Sun Microsystems, Inc. și AMD anunță că, la un an de la începerea parteneriatului lor strategic, companiile continuă să influențeze în mod dramatic dinamica pieței. Cea mai recentă dovadă a constituit-o lansarea sistemului de operare (OS) Solaris 10, optimizat pentru tehnologia AMD-64 și pentru sistemul informațional al întreprinderii, care a avut loc la lansarea trimestrială Network Computing '™04 a companiei Sun. Până la această dată, Sun a produs cea mai cuprinzătoare familie de sisteme bazată pe procesoare AMD de pe piață.

Aceasta este prima versiune a lui Solaris care va suporta procesorul AMD Opteron și va rula pe arhitectura de 64 biți, permițând clienților să beneficieze de platforma numărul unu din domeniu, UNIX(R), cât și de compatibilitatea binară dintre mediile pe 32 biți și 64 biți. Solaris 10 este optimizat pentru a beneficia de avantajul oferit, la nivelul performanței, de tehnologia AMD multi-core, pe care Sun a încorporat-o în linia de servere Galaxy pentru corporații lansată recent.

"AMD și SUN au lucrat împreună îndeaproape timp de mai mulți ani pentru a oferi utilizatorilor finali dintr-o gamă largă de segmente ale industriei soluții de înaltă performanță la prețuri mici,' a declarat, la rândul său, Pierre Brunswick, Director Vânzări Regionale pentru Rusia-CIS, Orientul Mijlociu și Africa. "Cu ajutorul ultimelor îmbunătățiri aduse serverelor SUN x64 care rulează pe procesoare Dual Core AMD Opteron, putem oferi clienților noștri un management simplificat, costuri totale mai scăzute și performanță maximă."

Sun și AMD: O combinație câștigătoare
Cu suport pentru Solaris 10, soluțiile Sun bazate pe procesoare AMD Opteron rulează standardul cel mai înalt pentru sisteme de operare pentru întreprinderi, inclusiv:  Solaris 9, Red Hat Enterprise Linux 3.0 pentru 32-biți și 64-biți, SUSE Linux Enterprise Server 8 pentru 64-biți, SUSE Linux 9 Professional pentru 64-biți, Windows XP, Windows 2003 și Windows 2000 Enterprise Server.

"Sun a recunoscut repede avantajele arhitecturii procesoarelor AMD Opteron și a colaborat cu AMD timp de mai mulți ani pentru a construi sisteme optimizate, în scopul furnizării unor produse de calitate clienților noștri', a declarat Yiannis Kyriakides, Partener Manager Vânzari pentru Grecia, Balcani și Adriatica. "Sun este decisă să livreze cele mai bune sisteme x86 pentru arhitecturi pe 32- și 64-biți dezvoltate pe procesoare AMD Opteron, cele mai performante procesoare x64 de pe piață și care rulează Sistemul de Operare  (OS) Solaris 10. Ca un exemplu al acestui angajament, Sun a anunțat luna trecută o nouă familie de servere multi-core x64 (x86 64-bit) din clasa întreprinderilor, care stabilesc noi standarde de performanță, fiabilitate și eficiență utilizării energiei."

La rândul lui, Mihai Dumitrescu, General Manager - Business Development Romania, a declarat: "Aceste noi sisteme oferă o rară combinație de performanță pe sisteme mari de 64 biți și preț foarte scăzut. Noile servere AMD vor fi competitive ca preț și vor putea rula orice sistem de operare precum Solaris, Linux sau Windows. Această linie de produse este foarte importantă pentru piața din România, care este sensibilă la preț, termene de livrare și logistică".

Portofoliul Sun de produse bazate pe procesoare AMD Opteron include:

Sun Fire V20z: Serverul Sun Fire V20z cu procesor dual asigură performanță ridicată, fiabilitate și extensibilitate la un preț scăzut, într-o formă ultra densă, 1U optimizată pentru rack.

Sun Fire V40z: Serverul Sun Fire V40z oferă performanță excelentă la un preț convenabil pentru un server cu patru procesoare. Utilizând tehnologia HyperTransport, acest server cu o  extensibilitate  aproape lineară și cantități de date transferate extrem de rapid  pentru aplicațiile pe platforma x86. 

Sun Java Workstation W1100z: Stația de Lucru Java cu un singur procesor Sun W1100z asigură calcul de înaltă performanță, soluții grafice pentru stații de lucru, transfer de date ridicat I/O, și capacitatea de a dezvolta seturi mari de date de până la 8 GB.

Sun Java Workstation W2100z: Stația de Lucru Java cu procesor dual Sun W2100z oferă performanța excelentă, soluții grafice din domeniul vizualizării, transfer de date ridicat I/O, și capacitatea de a dezvolta seturi mari de date de până la 16 GB.

Aceste produse au stabilit noi recorduri la nivel mondial pentru un număr de categorii care rulează pe sistemul de operare Solaris. Pentru detalii vizitați http://www.sun.com/smi/Press/sunflash/2004-09/sunflash.20040921.6.html.

"Vom utiliza Stația de Lucru Java W2100z a companiei Sun pe procesoare AMD Opteron pentru cercetări în domeniul roboticii, securității, cartografierii digitale și pentru oricare alte proiecte care necesită arhitectura de 64-biți", a declarat David Livingston, director asociat al departamentului de cercetări științifice computerizate, Carnegie Mellon University. "Noi credem că Stația de Lucru java a companiei Sun este extrem de versatilă. Arhitectura sa unică ne va permite să suportăm simultan calcule pe 32-biți și 64-biți fără compromisuri la nivelul performanței. Ne va permite să păstram infrastructura pe 32 de biți existentă și în același timp va asigura o migrare ușoară spre generația următoare a sistemelor de operare și aplicațiilor pe 64-biți atunci când va fi nevoie. Așteptăm cu nerăbdare inovații continue din partea Sun și AMD."

Printre ceilalți clienți care se bucură deja de beneficiile vitezei record independente de sistemul de operare a sistemelor Sun pe procesoare AMD Opteron se află: Stanford Linear Accelerator Center, University of Aachen (Germany), Conoco-Phillips, University of Queensland, Idaho National Engineering and Environmental Laboratory, Old Dominion University and ST Microelectronics, și mulți alții. 

Pentru mai multe informații despre alianța strategică dintre Sun și AMD, vă rugăm să vizitați adresa de internet: http://www.sun.com/amd.

Despre Sun Microsystems Inc.
De la înființarea sa, în 1982, viziunea unică "The Network Is The Computer" a propulsat  Sun Microsystems Inc. (Nasdaq: SUNW) în poziția de provider de top al soluțiilor hardware de putere industrială, software și servicii care fac Rețeaua să funcționeze. Sun este prezent în peste 100 de țări și pe World Wide Web la adresa <http://sun.com/> <<http://www.sun.com/>.

Despre Omnilogic
Compania Omnilogic, lider în distribuția IT&C din România, a fost înființată în noiembrie 1992. OMNILOGIC, principalul furnizor de produse, software și servicii IT, din piața de IT&C românească, este partener SUN Microsystems din octombrie 2004. În cei peste 12 ani de activitate Omnilogic a dezvoltat o rețea largă de distribuție, numărul partenerilor săi ridicându-se la peste 1200 pe tot teritoriul României. Activitatea Omnilogic se concentrează în următoarele direcții: vânzări indirecte prin canalul de distribuție; consultanță și suport tehnic pentru canalul de distribuție; servicii profesionale constând în consultanță, proiectare, soluții la cheie bazate pe expertiza acumulată în proiecte globale de rețele și telecomunicații; centru de suport tehnic (help-desk - call center); alte servicii.