.

Sute de persoane au participat pe 23 aprilie la ceea ce organizatorii au numit "cel mai mare schimb de cărți", eveniment conceput în scop caritabil, dar și pentru a promova lectura, precizează Agerpres. A cincea ediție "Noaptea Cărților Deschise" a fost organizată în Parcul Colțea din București, pentru a celebra Ziua Internațională a Cărții. De altfel, cu un sfert de oră înainte de începerea "regulamentară" a manifestării, în ciuda ploii mărunte, câteva zeci de persoane așteptau la coadă să le vină rândul pentru a dona volume vechi din propria bibliotecă în schimbul unor cărți noi. Unii au venit cu volumele în plase ori chiar în mici genți pe rotile. Anul acesta, cititorii care au oferit o carte din propria bibliotecă au primit la schimb o carte nouă de la editura Litera, inițiator al evenimentului.
 
Cărțile strânse în cadrul campaniei vor fi donate către cinci biblioteci școlare defavorizate din Dâmbovița, Olt, Vaslui, Sălaj și București. După ce vor fi sortate, cărțile vor fi transportate, prin intermediul unei firme de curierat, la bibliotecile beneficiare, au declarat reprezentanții editurii. "Pentru prima dată am decis ca participanții să vină să contribuie și ei cu ceva și cu ce poți să contribui mai frumos decât să ajuți niște copii din niște școli defavorizate?", precizează Marin Vidrașcu, directorul executiv al editurii Litera.
 
 
Printre cărțile donate s-au regăsit titluri de Mihail Sadoveanu, Titu Maiorescu, clasicul volum "Ciocoii vechi și noi", de Nicolae Filimon, basme celebre din literatura universală sau inedite cărți de științe, precum "Matematica distractivă".
 
 
După schimbul de cărți, seara cititorilor pasionați au continuat cu o invitație inedită din partea Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Participanții la Noaptea Cărților Deschise au putut privi cerul și stelele prin telescopul Observatorului și la îndrumarea specialiștilor. Biletul de intrare, în intervalul orar 20,00 — 1,00, în noaptea de duminică spre luni, a fost cartea de la Litera însemnată cu logo-ul Noaptea Cărților Deschise. 
 
 
"La fiecare eveniment am încercat să aducem ceva lângă o carte. Acum trei ani a fost o lanternă, pentru că era 'Noaptea cărților deschise', acum doi ani a fost o carte, după care a fost un film și acum ne-am decis să ne uităm împreună cu cărțile la stele", a spus Vidrașcu. Potrivit acestuia, Litera a adus la evenimentul de duminică "între 6.000 și 10.000 de cărți", în funcție de numărul de participanți la manifestare.
 
Cărțile oferite în schimbul donațiilor cititorilor reprezintă o selecție a celor mai bune colecții Litera de ficțiune, non-ficțiune și cărți pentru copii, au arătat reprezentanții editurii. De altfel, în timpul evenimentului, logo-ul manifestării a fost proiectat pe clădirea de vizavi a Universității din București.