.

Compania britanică Symbian a anunțat, pe 6 iulie 2004, obținerea unei finanțări de 50 mil. GBP de la acționarii săi pentru a promova sistemul de operare Symbian pe telefoanele mai ieftine. Proiectul include colaborarea cu furnizorii de componente pentru scăderea costului de fabricare a telefoanelor ce folosesc software Symbian (care acum rulează numai pe telefoane inteligente, care sunt scumpe). Symbian a anunțat și o repoziționare a acționarilor săi, în urma retragerii Psion - care a fondat compania și care era până acum cel mai mare acționar al său. Symbian dezvoltă software de operare pentru noua generație de telefoane mobile, ce devin tot mai asemănătoare computerelor de buzunar, datorită ecranelor mari și funcțiilor suplimentare. Competitorii Symbian sunt Microsoft și PalmSource.
David Levin, CEO Symbian, citat de Dow Jones Newswire, a declarat că intenționează să implementeze Symbian pe telefoane la un preț de producție în jur de 100 USD, față de 150-250 USD cât costă actualele telefoane Symbian. Această performanță ar deschide o piață nouă și mult mai largă pentru Symbian. David Levin a precizat că nu are de gând să lanseze o versiune prescurtată a sistemului de operare, ci că va urmări să includă versiunea completă a sistemului software în telefoane mai ieftine.
Costurile Symbian vor urca la 100 mil. GBP anual, de la 70 mil. GBP, dar compania va continua să ofere condiții de licențiere transparente și cu taxă fixă. Levin apreciază că operatorii sunt nerăbdători să vadă sistemul de operare Symbian folosit pe telefoanele cu preț mediu, deoarece ar oferi utilizatorilor acces la noi servicii, cum sunt cele de creație muzicală sau de modificare a imaginilor, ce necesită software sofisticat și standardizat în terminal. În prezent, telefoanele medii din piață folosesc, în general, software specific fiecărui producător, fiecare având o interfață diferită de utilizator. Impedimentul principal este că software-ul astfel scris pentru un terminal mobil nu este compatibil cu majoritatea celorlalte platforme software.

Symbian rămâne independent
Concomitent cu anunțul proiectului ingineresc, Symbian a dat publicității și rezultatele negocierilor prelungite dintre acționarii săi, determinate de retragerea totală a acționarului britanic fondator, Psion. Pachetul de 31,1% al Psion urma să fie cumpărat, inițial, de Nokia, care și-ar fi mărit participația la 63,3% și ar fi devenit acționarul dominant.
Criticii au spus că așa ceva risca să transforme Symbian într-o divizie Nokia, în loc ca această companie să rămână o alianță extinsă de industrie. În final, a reieșit că, pe lângă Nokia, își vor mai mări participațiile Siemens, Sony Ericsson și Panasonic. Samsung nu a intervenit, în timp ce Sony Ericsson a preluat acțiunile ce i-ar fi revenit lui Ericsson. Pentru a reafirma independența Symbian, compania a decis că va găsi un președinte independent în a doua jumătate a acestui an.