.

Smartphone-urile și PDA-urile vor deține peste 25% din totalul dispozitivelor mobile comercializate în 2009, conform unui studiu efectuat de către ABI Research. Și, în ciuda ultimelor acțiuni întreprinse de Microsoft recent, printre care aducerea Windows Mobile în lumina reflectoarelor, ABI prevede că Symbian va continua să conducă piața sistemelor de operare destinate telefoanelor inteligente, cel puțin până la sfârșitul acestui deceniu.
În cadrul studiului efectuat de către ABI Research, denumit 'Sistemele de operare destinate handset-urilor și platformele middleware', ABI arată că piața telefoanelor inteligente va crește la aproape un sfert din totalul dispozitivelor mobile în următorii 5 ani, acestea ocupând în prezent 2% din această piață. De asemenea, sistemul de operare Symbian va fi instalat pe cea mai mare parte a echipamentelor mobile.
Compania atribuie această conducere în special faptului că celelalte companii se tem că Microsoft va deveni jucătorul dominant pe piața sistemelor de operare mobile, ca și în cazul pieței de computere. Această mentalitate s-ar putea însă modifica, dacă Nokia va reuși să obțină pachetul majoritar de acțiuni în cadrul Symbian. Nokia și-a anunțat intenția de a cumpăra acțiunile deținute de către Psion în cadrul companiei Symbian. Ceilalți acționari, printre care și compania rivală Ericsson, vor avea șansa să intervină prin mărirea ofertei pentru aceste acțiuni.

Symbian va domina
În ciuda acțiunilor întreprinse de către Microsoft, a cărui sistem de operare, Windows Mobile, a înregistrat un real succes alături de terminalele Motorola, ABI Research crede că Symbian va continua să conducă piața sistemelor de operare standardizate pentru telefoanele mobile.
Într-o piață care este încă condusă de către sistemele de operare proprietare, aproximativ 98% anul acesta, Symbian, Microsoft și Linux se luptă asupra unei mici porțiuni din piața totală a handset-urilor. Însă acest mic procent, de doar 2%, se ridică la 10 milioane de unități livrate într-un an. Iar ABI Research prevede că telefoanele inteligente și PDA-urile vor reprezenta în 2009 25% din totalul dispozitivelor mobile comercializate.
Cu toate că mare parte dintre operatorii de telefonie mobilă ar dori să controleze sistemele de operare destinate terminalelor mobile, producătorii de terminale dețin încă o mare parte din această piață. Pe termen lung, problema dintre sistemele de operare dezvoltate de către operatori și cele proprietare este reprezentată de funcționalitatea scăzută. Utilizatorii vor determina în cele din urmă creșterea cererii de smartphone-uri datorită funcționalității mai mari a acestor dispozitive, cum ar fi ecranele mai mari, menu-uri de navigare îmbunătățite sau o platformă pe care pot fi adăugate cu ușurință noi aplicații destinate îmbunătățirii experienței utilizatorilor. Aceste capabilități sunt limitate în cazul sistemelor de operare proprietare.
Printre factorii de succes a companiei Symbian până la această dată a fost și reticența operatorilor și a comercianților de terminale mobile în utilizarea sistemului de operare oferit de către Microsoft, temându-se că Microsoft va ajunge să domine piața sistemelor de operare pentru terminalele mobile. Însă dacă Nokia, liderul pieței de terminale mobile, încearcă să câștige controlul asupra Symbian, celelalte companii nu vor începe să vadă în Symbian o nouă amenințare? Date fiind relațiile dintre Nokia și Symbian, nu este de mirare că Motorola, cel mai mare competitor pentru Nokia, a decis să se retragă dintre acționarii Symbian. Crearea unui sistem de operare particular, standardizat, se va dovedi a fi doar un motiv de a alege unul dintre cei 2 competitori.