.

Serviciile mobile de a treia generație par să sară dintr-o criză în alta. În acest moment, lipsa acută de specialiști s-ar putea să fie următorul motiv de amânare a rețelelor. O soluție parțială o reprezintă programatorii disponibilizați din IT. Recesiunea globală din sectorul IT&C a forțat anul trecut multe companii să taie din forța de muncă și să înghețe recrutările de personal. Dar dacă rețelele UMTS trebuie să fie gata până în 2003, specialiștii în domeniu vor deveni mai scumpi decât vor fi dispuși operatorii și producătorii să plătească.

Firmele de recrutare de personal caută în prezent talente în India și Asia răsăriteană, dar și în Europa de Est. În Marea Britanie, Hutchison și Orange au angajat specialiști din India și Africa de Sud, în timp ce IBM a început să își pregătească personalul propriu în materie de 3G. IBM apreciază că profesioniștii IT cu cunoștințe temeinice de XML și o cunoaștere aprofundată a dispozitivelor mobile și tehnologiei de rețea vor fi cei mai căutați pe viitor.

Andy Toyne, directorul firmei de recrutare Hays Telecoms, declară că, deși cerințele pe post pot varia, competențele tehnice și câțiva ani de experiență sunt în topul listei de preferințe a angajatorilor. "Candidații cu experiență aprofundată în UMTS sunt rari din cauza relativei tinereți a tehnologiei. Astfel că angajatorii au nevoie de oameni cu expertiză în domenii de nișă ale telecomunicațiilor". Ideal ar fi ca aplicanții să provină din telecomunicații mobile, apoi din telecomunicațiile fixe, telefonie Internet sau Internet. "De exemplu, un candidat cu 10 ani de experiență în planificare celulară ar fi perfect să continue cu planificarea celulelor pentru UMTS. la fel, cei familiarizați cu 2,5G (GPRS) vor fi utili, pentru că au cunoștințele pe baza cărora vor construi".

Dorința de a călători este o altă cerință cheie pentru multe posturi de pe piața 3G. Europa și Asia au deja licențe 3G, iar Africa și SUA sunt pe cale de a le acorda. La aceasta se adaugă faptul că acoperirea 3G va fi foarte largă, ceea ce va face ca același operator să opereze rețele în toată lumea.

În general este mai puțin nevoie de strategi, acum că majoritatea licențelor 3G au fost deja alocate în Europa occidentală, dar cei cu experiență în licitații de succes vor fi foarte căutați în Europa de Est, de exemplu. Aici cererea de planificatori experimentați este mare. Construirea rețelelor 3G va crea cerere pentru proiectanți de rețele radio și transmisii, agenți de achiziție a locațiilor, experți în construcție și implementare.

Accesul la personal calificat este și pe lista de priorități a cercetării și dezvoltării. Se va acorda multă atenție terminalelor și interfețelor de conținut - industria nu vrea câtuși de puțin să repete problemele întâlnite de WAP. Numai dacă vă gândiți la combinația dintre dezvoltarea de interfețe cu dezvoltarea de conținut și aplicații și va deveni evidentă necesitatea de a găsi dezvoltatori IT de software experimentați. Cu sute de mii de locuri de muncă pierdute în industria IT anul trecut, acei programatori calificați capabili să lucreze pe 3G vor fi în stare să se ajute și pe ei, și pe angajatori.