.

"Rezultatele modelului de calculatie a costurilor realizat de ANRC arata ca tarifele de interconectare cu retelele operatorilor Mobifon si Orange Romania trebuie reduse cu 14,8% pe an, pana in 2009, pentru a se ajunge la un nivel care sa reflecte costurile," a declarat Dan Georgescu, presedinte ANRC, in cadrul seminarului organizat astazi de Ziarul Financiar.

Noile tarife de interconectare propuse au fost publicate ieri spre consultare publica pe pagina de Internet a ANRC. Pana la completa orientare pe costuri a tarifelor se va parcurge o perioada de tranzitie de 3 ani si jumatate. ANRC propune reducerea tarifelor in 4 etape, respectiv 1 iulie 2006, 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009. (Detalii)

Interconectarea asigura accesul unui operator de pe piata la infrastructura de comunicatii a altui operator, materializandu-se, la nivelul utilizatorilor finali in posibilitatea de a vorbi cu abonati ai altor retele. Practicarea unor tarife de interconectare fundamentate pe costuri permite tuturor celorlalti operatori sa concureze in conditii corecte cu operatorii cu putere semnificativa. (Detalii)

"Analizele de piata au aratat ca Mobifon si Orange Romania detin controlul asupra a 13 milioane de utilizatori, ceea ce le confera practic foarte multa putere pe piata. Oricare dintre acesti operatori poate impune astfel, prin tarifele de interconectare, o taxa nejustificata economic, independenta de costurile reale si care se va regasi automat in tarifele platite de abonatii celorlalti operatori de telefonie fixa sau mobila. Acest lucru nu face decat sa descurajeze utilizatorii si sa micsoreze in mod neconcurential sansele de succes ale celorlalti operatori", a aratat Presedintele ANRC, Dan Georgescu.

Pentru a determina valoarea tarifelor de interconectare, ANRC a dezvoltat un model tehnico-economic care ia in calcul costurile asociate instalarii, operarii si intretinerii unei retele publice de telefonie mobila eficiente, realizat cu sprijinul consultantului Ovum Europe Ltd, din Marea Britanie.

Orange si Mobifon nu au respectat obligatia legala de a pune la dispozitia ANRC propriile modele de calculatie a costurilor in vederea compararii si reconcilierii cu modelul elaborat de ANRC. In aceste conditii, ANRC a decis utilizarea exclusiva a modelului propriu, dar a acceptat organizarea unei consultari bilaterale prelungite, in cursul careia cei doi operatori au avut ocazia de solicita in mod fundamentat ajustarea modelului. Volumul datelor puse la dispozitie de cei doi operatori pe parcursul consultarii bilaterale a fost redus, avand un impact relativ limitat asupra rezultatelor modelului. In aceste conditii, ANRC a decis lansarea consultarii publice, pe parcursul careia atat cei doi operatori cat si orice alte persoane interesate pot transmite observatii cu privire la model si la proiectul de decizie al ANRC.

Varianta publica a modelului tehnico economic pe baza caruia s-au identificat noile tarife de interconectare, este disponibila pe pagina de Internet a ANRC. Chiar daca exclude orice informatii confidentiale privind activitatea operatorilor, aceasta varianta este suficient de detaliata pentru a permite intelegerea structurii si functionarii modelului "bottom-up", utilizandu-se documentatia si ghidul de utilizare ce insotesc acest model.
Proiectele Deciziilor presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii privind stabilirea tarifelor serviciilor de interconectare furnizate de S.C. "Mobifon" - S.A. si S.C. "Orange Romania" - S.A. pe pietele accesului la propriile retele de telefonie mobila in vederea terminarii apelurilor, pe baza unui model de calculatie a costurilor medii incrementale pe termen lung pot fi consultate pe pagina de Internet a ANRC, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 4 mai 2006, pe adresa sediului central al ANRC (B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti) sau direct la registratura ANRC precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 21 307 54 02 sa u prin e-mail pe adresa consultare@anrc.ro.

Informatii suport:

- Care au fost etapele parcurse pana in prezent in reglementarea interconectarii, de ce si care sunt efectele estimate?

- Ce inseamna interconectare si cum functioneaza ea?

- Care este pozitia Uniunii Europene cu privire la reglementarea interconectarii?