.

Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANRC) a anunțat pe 13 decembrie tarifele finale de interconectare a rețelelor operatorilor de telecomunicații la nivel local, național și internațional valabile de la 1 ianuarie 2003, momentul liberalizării telefoniei fixe în România.
Tarifele au fost supuse consultării, în regim de urgență, operatorilor actuali de pe piață între 13 noiembrie și 25 noiembrie. Între timp, mai exact pe 27 decembrie, grupul elen de telecomunicații OTE a anunțat că a revenit asupra deciziei de a da curs acordului de majorare a capitalului operatorului de telefonie fixă RomTelecom tocmai din cauza evoluției recente a cadrului de reglementări din România. Tot pe 27 noiembrie, Alexandrina Hârțan, vicepreședintele ANRC, a afirmat că asupra ANRC 'žnu se fac presiuni' în sensul modificării propunerii, adăugând că instituția nu este afectată de aspectele legate de continuarea procesului de privatizare a operatorului național de telefonie fixă. 'žANRC nu are posibilitatea de a lua nici o decizie referitoare la privatizarea RomTelecom. ANRC și-a concentrat eforturile în vederea creării condițiilor pentru ca alți operatori să intre, după 1 ianuarie 2003, pe piața de telefonie fixă, unde RomTelecom deține monopolul', declara oficialul ANRC.
Cu toate acestea, tarifele finale la interconectarea regională și internațională au fost mărite față de propunerile inițiale de la 1,51 euro-cenți/minut la 2,1 euro-cenți/minut și, respectiv, de la 2 euro-cenți/minut la 2,50 euro-cenți/minut. "Noile tarife sunt urmarea discuțiilor din ultimele 2 săptămâni cu reprezentanții RomTelecom, discuții în cadrul cărora au fost prezentate argumentele ambelor părți. Nivelul stabilit este optim pentru a permite RomTelecom să se mențina în zona de profitabilitate, pentru a atrage investiții în piața telecomunicațiilor din România, dar și pentru a proteja utilizatorii finali. Operatorii vor putea oferi servicii către utilizatorii finali în medie cu 20% mai scăzute decât în prezent', a apreciat președintele ANRC, Ion Smeeianu

Noile tarife maximale
de interconectare și colocare
Interconectarea este o formă particulară de acces realizată de operatorii de rețele publice de comunicații și reprezintă legătura fizică și logică realizată între rețelele publice de comunicații utilizate de același operator sau de operatori diferiți, pentru a permite utilizatorilor unui operator să comunice cu clienții aceluiași operator sau ai unui operator diferit, ori să aibă acces la serviciile furnizate de un terț.
Colocarea se referă la furnizarea spațiului fizic și a resurselor tehnice necesare depozitării și conectării corespunzătoare a echipamentului aparținând beneficiarului de acces.
Tarifele sunt de 1,15 euro-cenți/minut, pentru interconectarea locală (în interiorul aceluiași județ), de 2,1 eurocenți/minut în cazul interconectării la centralele zonale ale RomTelecom și de 2,50 euro/minut pentru conexiunile la comutatorul care rutează convorbirile naționale și internaționale. 'žAceste tarife vizează interconectarea cu infrastructura RomTelecom a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă și a celor care vor intra pe piață după 1 ianuarie 2003. Referitor la piața telefoniei mobile, dezbaterile nu au fost, încă, finalizate', a afirmat Ion Smeeianu, președintele ANRC.
În prezent, tariful practicat de RomTelecom pentru interconectarea rețelelor mobile cu a sa este de 0,05 USD/minut, în timp ce tariful de terminare a unui apel de pe rețeaua RomTelecom pe o rețea mobilă este de 0,12 USD/minut.
În privința colocării, ANRC a anunțat un tarif maxim de 5 euro/mp și 10 euro/mp, care urmează să fie diferențiat pe teritoriul întregii țări în funcție de prețurile de pe piața imobiliară.
În acest fel, operatorii care recurg la colocare nu vor necesita dezvoltarea unei structuri construite pentru echipamentele proprii, ceea ce se va reflecta în tarife mai mici și o ofertă diversificată din partea mai multor furnizori.
'žPropunerile ANRC referitoare la tarifele de interconectare și de colocare sunt excelente. Dacă se vor îndeplini, pot să spun că am făcut un pas important spre liberalizare, că într-adevăr piața telecomunicațiilor din România se va deschide', comentează Mihai Bătrâneanu, directorul general al PCNET.
Pentru operatorii de telecomunicații influența va fi diferențiată, în funcție de poziția pe piață a acestora și de posibilitățile de creștere a eficienței fiecărei companii.
'žCompaniile cu o poziție puternică pe piață și cu un grad mare de eficiență vor putea aborda aceste tarife, celelalte urmând să fie stimulate să își eficientizeze activitatea. Pentru cei care vor intra pe piața telecomunicațiilor după momentul liberalizarii, aceste costuri reprezintă o bază bună pentru a-și onora plățile de interconectare și de a practica tarife competitive la utilizatorul final', a mai spus Smeeianu.
Sancțiunile pentru nerespectarea tarifelor de interconectare și colocare, după adoptarea și intrarea lor în vigoare, vor ține cont de mărimea companiilor. 'žCuantumul amenzilor variază între 50 milioane lei și 1 miliard lei, în timp ce pentru operatorii cu o cifră de afaceri care depășește 25 miliarde lei, sancțiunea se poate ridica până la 5% din încasările companiei. Amenzile sunt foarte mari, dar ele vor asigura că operatorul cu putere semnificativă pe piața telefoniei fixe nu se va comporta în mod discreționar cu nou-intrații pe piață', a afirmat Alexandrina Hârțan, vicepreședintele ANRC.