.

Ar putea fi o nouă revelație a lumii wireless. Împarte semnalul radio în pachete mici care apoi sunt transmise în eter fără a interfera cu conversațiile de pe telefoanele mobile sau cu transmisiile televiziunilor. Se numește UWB (ultrawideband) și dacă ar fi să credem ce afirmă promotorii săi, inaugurează noi aplicații ce depășesc abilitățile oricărui telefon celular sau radio.
Un pompier aflat într-o misiune de salvare și dotat cu o 'lanternă' UWB poate scana o clădire prin pereți pentru a localiza victimele. O cameră video dotată cu un chip UWB poate transmite imagini pe un televizor aflat oriunde într-o încăpere. Computerele aflate în rețele UWB ar putea transfera date la viteze mult superioare oricăror tipuri de rețele existente astăzi în birourile ultrasofisticate. Iar în cazul depozitelor, tehnologia ar putea să mărească viteza de localizare a pachetelor. 'Tehnologia UWB nu poate să facă o ceașcă de ceai sau cafea', afirmă Iain Gillott, președintele companiei iGillottResearch Inc., cu sediul în Austin(Texas, USA), o companie de consultanță pentru domeniul wireless, 'dar poate să facă o multitudine de alte lucruri la fel de bine.'
Doar ca exemplu, tehnologia UWB ar putea crea un spațiu vast pentru noile și vechile tehnologii wireless.'Tehnologia ultrawideband ar putea crea o potențială lărgime de bandă uriașă, la care nici nu am fi sperat până acum', afirmă John Santhoff, chief technology officer al companiei Pulse-Link Inc., un dezvoltator al tehnologiei UWB localizat în San Diego, USA.
Acum, după trei ani de discuții controversate, UWB-ul primește în sfârșit șansa de a-și demonstra pretențiile. Comisia Federală de Comunicații a aprobat începerea limitată a testării acestei tehnologii, în ciuda protestelor venite din partea Pentagonului, a controlorilor de trafic aerian și a companiilor telecom. Gurile rele afirmă că, în ciuda asigurărilor venite din partea celor ce au dezvoltat UWB-ul, tehnologia ar putea să cauzeze interferențe cu sistemul de poziționare globală (GPS). Sprint PC, împreună cu alte companii wireless care plătesc sume uriașe pentru drepturile lor legate de benzile de comunicare, se tem, de asemenea, de interferențe. Dar ceea ce înspăimântă cu adevărat aceste companii este competiția la un cost redus, din moment ce sistemele UWB pot oferi servicii rivale fără a necesita noi achiziționări de bandă.
Cum poate această tehnologie să devină leader pe piață? Cu o modalitate radical diferită de codare a semnalului. Cele mai multe tehnologii wireless transmit informația prin schimbarea formei undelor radio într-o frecvență de bandă specifică, numită transportator. Undele radio AM, de exemplu, folosesc modulația amplitudinală, variind înălțimea undelor, în timp ce radioul FM schimbă frecvența undelor, strângându-le la un loc pe cele mai apropiate sau întinzându-le pe celelalte.
Dar tehnologia UWB nu folosește deloc undele transportatoare. Trimite semnale-puls, în jur de un miliard de cifre unu și zero pe secundă, un fel de cod Morse super rapid. În plus, aceste semnale-puls sunt împrăștiate pe o rază mare a spectrului.
Distribuite astfel, în orice bandă de frecvență, semnalele-puls UWB sunt atât de mici ca intensitate, încât par a fi doar niște zgomote de fond. 'Șansele ca acestea să afecteze serios orice sunt între zero și...nimic', afirmă Edmond J. Thomas, chief engineer al Comisiei Federale de Comunicații din SUA (FCC).
Acesta este și unul din motivele pentru care tehnologia UWB este sigură din punct de vedere al securității: doar un receptor care cunoaște orarul transmițătorului poate asambla semnalele-puls aparent întâmplătoare într-un mesaj coerent. 'Este ca și cum ai fi în mijlocul unui auditorium și ai șopti ceva la urechea vecinului', afirmă Kevin C. Kahn, expert UWB al Intel Corporation. 'Nu îl deranjează pe cel care vorbește, dar prietenul tău te poate auzi.' Această afirmație face apel în mod clar la Pentagon, care testează sau dezvoltă o mulțime de sisteme UWB, inclusiv rețele militare special create contra interceptărilor de informații, iar militarii ar prefera să prevină ca această tehnologia să ajungă în mâinile potențialilor inamici sau teroriști.
Deocamdată, FCC a restricționat folosirea comercială a acestei tehnologii în banda de 3.1 '“ 10.6 GHz, bandă folosită pentru transmisiile prin satelit și aplicații experimentale, peste aria în care 96% din undele transmise sunt concentrate. Acest lucru i-a liniștit pe mulți dintre cei care se opuneau, dar ei sunt încă neliniștiți în legătură cu noua tehnologie, deoarece FCC ar putea mări spectrul UWB în urma unei reexaminări a situației ce ar avea loc peste șase luni.
'Este ca și cum ai deschide un stăvilar pentru a folosi un spectru mai mare', afirmă Ronald L. Swanda, vice-președinte al GAMA (General Aviation Manufacturers Assn.) din Washington, D.C.
Într-adevăr, mai mulți giganți high-tech încearcă deja apele UWB, printre aceștia numărându-se Sony Motorola, Intel și DaimlerChrysler.
Ei se alătură altor pionieri, cum ar fi Time Domain Corp sau XtremeSpectrum Inc. din Viena. Comercializarea serviciilor UWB ar putea începe peste 3-5 ani, dar potențialul este mult prea puternic pentru a aștepta atât de mult. Și în timp ce mari jucători ca Sony Corp. evită proiectele legate de o tehnologie încă netestată pe piață, consultantul wireless Andrew M. Seybold precizează că aplicațiile asociate cu tehnologia UWB ar putea adăuga o piață în valoare de 10 miliarde USD, deși o asemenea cerere ar putea dura alți 10 ani pentru a se materializa.
O privire atentă la marile companii producătoare de electronice scoate în evidență dispozitivele cu rate de transfer a datelor foarte ridicate. UWB poate livra sute de megabits pe secundă, îndeajuns să facă din această tehnologie preferatul tuturor pentru transmisiile audio și video către computere, televizoare și alte dispozitive din jurul casei.
Comparativ, tehnologia Bluetooth de astăzi permite o transmitere de date de numai 700 kilobits pe secundă.
Această viteză este prea mică chiar și pentru un singur canal de televiziune digitală, care necesită cel puțin 2 megabits pe secundă, folosind o compresie foarte mare a semnalului. Și următoarea generație a popularei tehnologii de rețele wireless va ajunge la o transmisie de aproximativ 54 megabits pe secundă.
S-ar părea că, după toate semnalele de până acum, tehnologia ultrawideband ar putea să fie răspunsul wireless la alchimia medievală '“ o tehnologie pentru transformarea spectrului limitat într-o arie nesfârșită de noi servicii.