.

Bucuresti, 6 aprilie 2006- Utilizatorii romani vor putea beneficia de tehnologie WiMax cel tarziu anul viitor, a declarat presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei Catalin Marinescu, la seminarul 'Revitalizarea sistemului nervos al companiei: comunicatii electronice', organizat de Ziarul Financiar.
 
'Tehnologia WiMax ar putea deveni operationala inca din acest an, daca operatorii din banda 3,4-3,6 GHz vor hotari sa o implementeze. In cazul in care operatorii existenti vor dori altceva, IGCTI va scoate la licitatie banda de 3,6 GHz, unde, in acest moment, opereaza Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR)', a spus Marinescu.
'Impreuna cu SNR si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei (MCTI) am identificat solutiile tehnice, dar este nevoie de timp pana ce SNR va putea migra anumite echipamente in alta banda'.
 
In toamna anului trecut, IGCTI a initiat un proces de evaluare a modului cum este folosita banda de 3,5 GHz, in scopul stimularii pietei si a incurajarii utilizarii eficiente a spectrului. 'Rezultatul a fost ca am generat efervescenta in piata. Toti operatorii au inceput sa se miste, astfel incat putem spune ca acum utilizeaza eficient spectrul radioelectric', a adaugat Marinescu.Presedintele IGCTI a mai anuntat ca in acest an institutia impreuna cu operatorii va initia un studiu privind posibilele utilizari ale frecventei de 2,5 GHz.
'Incercam astfel sa identificam modalitati in care aceasta va fi utilizata: fie pentru tehnologie WiMax mobil, fie pentru 3G sau neutra din punct de vedere tehnologic', a mai spus Marinescu.
Intre timp, IGCTI pregateste acordarea licentelor 3G. Conditiile de acordare a licentelor vor elimina barierele de ordin financiar, dand sanse egale tuturor candidatilor. Procesul este estimat sa se incheie pana la sfarsitul verii.