.

Cu ajutorul platformei colaborative de eLearning dezvoltate de SIVECO Romania, specialiștii din industria produselor alimentare din România, Spania și Portugalia au realizat un transfer reciproc de cunoștințe și bune practici privind autenticitatea rețetelor și ingredientelor tradiționale. Procesul de înregistrare a produselor alimentare tradiționale contribuie la continuitatea moștenirii culinare a națiunilor. Proiectul european TOL4FOOD, derulat în perioada ianuarie 2012 - decembrie 2013, a urmărit realizarea transferului de cunoștințe între Portugalia, Spania și România în materie de reguli și proceduri europene în domeniul produselor alimentare tradiționale. În cadrul proiectului a fost creată o bază de date în limba engleză cuprinzând 170 de produse alimentare tradiționale atent selecționate, din România, Spania și Portugalia, cu informații specifice despre fiecare produs. Regiunea, vechimea, rețeta autentică, proprietățile senzoriale specifice și povestea produselor au fost principalele criterii de selecție ale acestora.

O provocare continuă pentru producția de alimente tradiționale o reprezintă creșterea competitivității prin identificarea acelor inovații care garantează siguranța produselor și care răspund în același timp și cerințelor generale și așteptărilor specifice ale consumatorilor față de produsele alimentare tradiționale. Proiectul TOL4FOOD a urmărit dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat de instruire și învățare continuă privind promovarea cooperării și mobilității între cercetătorii și întreprinzătorii mici și mijlocii. Specialiștii din industria produselor alimentare tradiționale din România, Spania și Portugalia au beneficiat de un transfer reciproc de cunoștințe și bune practici, fiind evaluată autenticitatea rețetelor și ingredientelor tradiționale.

Metodologia de formare educațională, precum și platforma colaborativă pentru cursuri online au fost dezvoltate de SIVECO Romania. Platforma permite utilizatorilor să se informeze, referitor la reglementările și procedurile în domeniul produselor tradiționale.

Utilizatorii pot găsi informații exhaustive pe aceste teme, pe site-ul proiectului http://www.tol4food.eu, în patru limbi: română, engleză, spaniolă și portugheză.

Proiectul a fost implementat de un consorțiu format din patru parteneri din trei țări, fiind coordonat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA București, România).

IBA București este o instituție publică de cercetare în domeniul tehnologiei alimentare, calității și siguranței alimentare, ambalării alimentelor.

Membrii consorțiului sunt: SIVECO (Romania), Centrul Tehnologic Național pentru Industria Conservelor și Alimentelor (CTC, Spania) și Universitatea Catolică Portugheză - Școala Superioară de Biotehnologie (UCP-ESB, Portugalia).

Proiectul a fost finanțat de către Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP, București, România) aparținând programului "Învățare pe tot parcursul vieții", sub-programul: "Leonardo da Vinci", acțiunea: "Leonardo da Vinci - Transfer de inovație".