.

Lansarea telefoanelor cu cameră a fost făcută cu surle și trâmbițe pentru că potențialii utilizatori se arătau extrem de încântați de noile minuni ale tehnicii și nerăbdători să le poată testa. A fost un moment de entuziasm exuberant pentru că toată lumea se gândea la avantajele acestei soluții care permite oriunde și oricând înregistrări video de pe telefonul mobil pe care oricum îl avem la noi tot timpul.
Datorită, însă, fragmentării apărute în industria americană de telefonie celulară, specialiștii publicației 'Forbes' sunt de părere că șansele transmiterii unei poze de pe un telefon pe altul sunt uimitor de scăzute. Și asta pentru că este obligatorie compatibilitatea telefoanelor și anumite performanțe tehnice care să permită captarea, trimiterea și vizionarea pozelor, imposibile în cazul majorității telefoanelor. În plus, e obligatorie și utilizarea aceleiași rețele mobile pentru tansferul de poze. În cazul în care rețelele diferă, cea mai bună soluție ar fi trimiterea pozelor utilizând o adresă de email. Dar chiar dacă toate condițiile par a fi favorabile - adică poza e trimisă de la un telefon cu cameră către altul compatibil, prin aceeași rețea - nici atunci lucrurile nu merg întotdeauna perfect. Astfel, telefoanele de dimensiuni reduse de la Samsung nu pot primi poze mari trimise de pe un Sony Ericsson, iar telefoanele Sprint nu au deloc capacități de captare a imaginilor.

Tarifele descurajează traficul
de poze, iar calitatea fotografiilor lasă de dorit
Compania T-Mobile a început să taxeze cu 3 USD/lună 1 megabyte (ceea ce înseamnă doar 16 poze la 640x480 pixeli) și cu 10 USD pentru 10 megabiți. AT&T taxează cu 20 USD/lună 8 megabiți. Excluzând extremele, media tarifelor este de 10 USD pentru 1 megabyte.
Cele mai bune instantanee pot fi luate cu un telefon Nokia sau Ericsson, la o rezoluție de 640x480 pixeli. În cazul Sanyo, performanțele sunt limitate deocamdată la o rezoluție de 357 x 474 pixeli, iar Samsung se află și mai în urmă, cu o rezoluție de 352x288. Situația nu este prea grozavă nici la printarea pozelor, și asta nu numai din cauza rezoluției scăzute, dar și a faptului că senzorii nu pot reda decât o formă destul de neclară a obiectelor la care se adaugă și o luminozitate uniformă.
O altă problemă: telefonul nu trebuie deloc mișcat în momentul fotografierii pentru că altfel pozele vor fi neclare.
A lua un instantaneu cu un telefon mobil Sony Ericsson nu durează decât câteva secunde, dar trimiterea lui poate dura 2 minute. În cazul Sanyo trebuie să așteptați circa 15 secunde între instantanee, iar trimiterea pozelor poate dura circa jumătate de minut atunci când nu intervin bruiaje sau căderi de rețea.
Dacă sunteți interesat de o cameră cu flash, atunci ținta dvs. este doar Sanyo, iar dacă doriți un sistem de lentile rotative, atunci trebuie să apelați la Samsung.
O alternativă în acest caz sunt telefoanele Sanyo deoarece mini ecranul lor extern oferă posibilități similare de fotografiere a autoportretelor. Iar dacă doriți să înregistrați scurte videoclipuri, atunci aveți nevoie de un telefon Nokia.

Avantaje și dezavantaje
Toate telefoanele prezentate au interfețe cu probleme. Sony Ericsson P800 speră să aibă parametrii de conectare ai unui PDA, dar eranul său cu atingere nu prezintă prea multe îmbunătățiri în acest sens.
Recunoașterea scrisului de mână și tastatura de pe ecran întâmpină dificultăți uneori, care ar putea fi rezolvate prin achiziționarea unei tastaturi suplimentare. Nokia 3650 prezintă multe din caracteristicile PDA-urilor, dar singura modalitate de a introduce date este prin keypad, ale cărui taste sunt aranjate în cerc.
În cazul Sanyo SCP - 5300, dacă aveți nevoie de manualul de întrebuințare, care printre altele conține 200 de pagini destul de greu de parcurs, trebuie să îl căutați pe site-ul companiei Sprint și să îl descărcați singuri.
Așadar, pentru moment telefoanele cu cameră nu par a fi cea mai bună alternativă atât din punct de vedere al performanțelor tehnice, cât și al prețului.
Chiar dacă tentația inovațiilor tehnice ce se derulează în fața nostră într-un ritm extrem de accelerat ne entuziasmează pe moment, soluția cea mai avantajoasă rămâne deocamdată achiziționarea separată a unor dispozitive specializate.