.

Telefonia mobilă a revoluționat modul în care comunicăm și este acum nelipsită din viața de zi cu zi a peste două miliarde de oameni.

Odată cu dezvoltarea comunicațiilor mobile, a crescut și preocuparea față de efectele pe care antenele și telefoanele mobile le-ar putea avea asupra sănătății și a mediului înconjurător.
Connex Vodafone este o companie responsabilă față de comunitate și față de mediul înconjurător,  inclusiv prin modul în care își desfășoară activitatea de amplasare, construcție și funcționare a stațiilor radio ale rețelei mobile.
De asemenea, Connex Vodafone se asigură că telefoanele mobile și echipamentele pe care le achiziționează corespund standardelor în vigoare referitoare la emisia de radiații electromagnetice.
Comunitatea științifică internațională studiază de mulți ani efectele câmpului electromagnetic asupra sănătății. Studiile științifice nu au arătat o legătură directă între utilizarea telefoanelor mobile sau proximitatea stațiilor radio ale rețelei mobile și afectarea sănătății. Această concluzie este susținută de către studii realizate de instituții independente, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - www.who.int/en.
Pentru o informare corectă și completă este important de știut cum funcționează rețelele mobile, care sunt standardele de siguranță și ce spun studiile de specialitate.
Pentru mai multe informații, intră pe www.vodafone.com.

1. Ce este câmpul electro-magnetic?
Este important de știut că suntem în permanență înconjurați de câmpuri electromagnetice, generate fie de fenomene naturale (fulgere, câmpul magnetic al pământului, lumina naturală a zilei), fie de diverse aparate create de om.
Printre acestea din urmă se numără antenele de emisie ale stațiilor de radio și televiziune, stațiile de emisie-recepție utilizate de poliție, pompieri, salvare, taxi, telefoanele mobile, antenele și stațiile radio ale rețelei de telefonie mobilă, echipamentele radar, sistemele de dirijare ale aeronavelor la sol, unele echipamente medicale și alte aparate.
Stațiile de emisie recepție ale rețelelor mobile și telefoanele mobile funcționează la valori ale câmpului electromagnetic mult mai mici decât majoritatea aparatelor enumerate mai sus.
 
2. Cum funcționează
rețelele de telefonie?
Telefoanele mobile sunt aparate care funcționează pe baza semnalelor de radio frecvență. Pentru a iniția sau a primi un apel, telefonul mobil trebuie să comunice cu stațiile radio ale rețelei mobile.
Fiecare stație radio asigură acoperirea unei zone geografice restrânse, numită celula. Rețeaua de telefonie mobilă este compusă din trei elemente de bază: stația radio a rețelei de telefonie mobilă, centrala de comunicații mobile (MSC) și telefonul.
Rețeaua de telefonie mobilă este formată din sute de celule, interconectate astfel încât creează o rețea continuă ce asigură mobilitatea comunicării.
Un telefon mobil poate comunica succesiv cu mai multe stații radio ale rețelei mobile în timpul unui singur apel, ceea ce face posibilă continuarea convorbirii în timpul deplasării.
Mai mult, rețeaua de stații radio ale rețelei mobile este conectată la celelalte rețele de telefonie, astfel încât apelurile pot fi realizate între utilizatori ai rețelelor din orașe și țări din toată lumea. Cu ajutorul rețelelor mobile putem comunica oricând și oriunde există acoperire de rețea.

3. Sănătatea și mediul înconjurător
Ca întregul grup Vodafone, Connex Vodafone acordă o importanță deosebită impactului comunicațiilor mobile asupra sănătății și siguranței oamenilor.
În România, limitele admise ale intensității câmpului electromagnetic emis de telefoanele mobile și antenele rețelei mobile sunt stabilite prin norme guvernamentale, emise de Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației. Aceste norme sunt în conformitate cu normele europene și limitele armonizate la nivel internațional.
Activitățile din domeniul radiocomunicațiilor sunt supravegheate și controlate de către Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației (IGCTI), instituție publică subordonată Guvernului României. De asemenea, IGCTI este instituția care administrează spectrul de frecvențe radioelectrice.
În cazul telefoanelor mobile, standardele de expunere la câmpuri de radio frecvență se bazează pe măsurarea Ratei Absorbției Specifice (SAR). SAR reprezintă cantitatea de energie absorbită de corpul uman, raportată la kilogram.
Limita recomandată de către Comisia Internațională pentru Protecția la Radiațiile Neionizante (ICNIRP) pentru expunerea la radiații electromagnetice este de 0.08 watti/ kilogram; astfel, o persoană care cântărește 50 de kilograme, poate absorbi până la 4 watti pe suprafața întregului corp, ceea ce este în conformitate cu standardele.
Toate telefoanele mobile comercializate legal pe piața românească de Connex Vodafone respectă normele SAR în vigoare.
Conform legislației românești, construcția stațiilor radio ale rețelei mobile și instalarea antenelor se fac pe baza autorizației de construcție și a acordului de mediu eliberate de autorități.

4. Studii de specialitate
Comunitatea științifică internațională studiază de mulți ani efectele câmpului electromagnetic asupra sănătății. Câmpurile de radiofrecvență fac obiectul studiului cercetătorilor de aproximativ 70 de ani, iar studiile despre telefonia mobilă se realizează de câteva decenii.
Studiile științifice nu au arătat o legătură directă între utilizarea telefoanelor mobile sau proximitatea stațiilor radio ale rețelei mobile și afectarea sănătății. Această concluzie este susținută de către studii realizate de instituții independente, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Conform informațiilor publicate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății 'nici unul dintre studiile recente nu demonstrează că expunerea la câmpurile electromagnetice emise de telefoanele mobile și de stațiile radio ale rețelei mobile ar produce efecte negative asupra sănătății'.
Connex Vodafone s-a implicat în cercetarea pe plan național a efectelor câmpului electromagnetic asupra sănătății încă din anul 2002, prin inițierea unui studiu realizat de către Ministerul Sănătății și Familiei împreună cu Institutul de Sănătate Publică. Și acest studiu arată că expunerea la frecvențele și puterile maxime ale câmpului electromagnetic emis de stațiile radio ale rețelelor mobile nu constituie un risc pentru sănătatea populației.
Pentru cei interesați de impactul telefoanelor mobile și al antenelor asupra sănătății, OMS poate furniza informații mai detaliate. OMS a declarat că, pe baza datelor științifice actuale, nu există nici un indiciu că ar fi necesare măsuri speciale cu privire la utilizarea telefoanelor mobile, dar pentru cei care doresc, există o serie de măsuri de precauție care pot fi adoptate. De exemplu, folosirea unui dispozitiv hands-free sau limitarea utilizării telefoanelor de către copii.

5. Despre noile tehnologii '“ 3G
Cele mai noi tehnologii în domeniul telefoniei mobile, și anume tehnologia 3G, lansată în premieră în România în 2005, se supune acelorași standarde ca și tehnologia 2G. Dezvoltarea tehnologiei presupune nivele ale intensității câmpurilor electromagnetice mai mici, datorită metodelor mai performante de procesare a informației.
Astfel, rețeaua 3G funcționează la un nivel al intensității câmpului electromagnetic mai mic decât rețeaua 2G.