.

Declarația oficială a OTE privind o posibilă majorare de capital la RomTelecom a fost contrazisă public de Ministrerul Comunicațiilor, pe temei că decizia ar fi prematură în contextul privatizării RomTelecom, al cărei studiu de de fezabilitate nu a fost, încă, finalizat de consultantul Schroder Salomon Smith Barney.
Conform unui comunicat OTE din 28 iunie 2002, 'acționarii RomTelecom S.A. au ajuns la un acord în data de 27 iunie 2002, prin care își exprimă decizia de a susține dezvoltarea ulterioară a companiei. În consecință, acționarii au aprobat planul de afaceri al companiei și un plan cadru pentru a asigura fondurile necesitate de acesta. În timpul Zilei Investitorilor, a fost anunțat că acest plan cadru conține, alături de alte acțiuni, decizia unei creșteri de capital care, în conformitate cu programul care a fost agreat, va avea loc până la sfârșitul lunii august 2002. Programul stabilit se aplică, de asemenea, la o serie de acțiuni adresate în programul cadru menționat.'
În legătură cu acest comunicat OTE, ministrul român al comunicațiilor, Dan Nica, a declarat pe 2 iulie 2002: 'Salutăm dorința companiei OTE International de a investi 250 milioane USD în RomTelecom pentru modernizarea rețelei de telefonie fixă și creșterea gradului de acoperire al operatorului de telefonie mobilă Cosmorom. Însă, în acest moment, orice comentariu referitor la obținerea controlului RomTelecom de către OTE, ca urmare a acestei operațiuni nu are nici un fundament. În privința oricărei operațiuni financiare de anvergura celei relatate, în ceea ce privește RomTelecom, cel care trebuie să se pronunțe, în primul rând, este consultantul Schroder Salomon Smith Barney, care este angajat pentru finalizarea procesului de privatizare a S.N.Tc. RomTelecom S.A. De asemenea, în prezent, RomTelecom are o valoare de piață mai mare decât cea din momentul realizării tranzacției din 1998 - când OTE a intrat în posesia a 35% din acțiunile operatorului român de telecomunicații. (...) Orice decizie privitoare la modificarea raportului dintre acționari poate fi luată numai de AGA extraordinară a RomTelecom (în care și statul român și OTE au drept de veto), iar partea română din AGA extraodinară are nevoie de aprobarea Guvernului României pentru a susține o asemenea decizie. Guvernul României va lua decizii în privința RomTelecom numai după studierea atentă a raportului care va fi întocmit de consultantul Schroder Salomon Smith Barney.
Asigurarea resurselor financiare necesare RomTelecom s-ar putea realiza prin creștere de capital însoțită de împrumuturi bancare, iar în ceea ce privește creșterea de capital, variantele posibile asupra cărora Schroder Salomon Smith Barney va trebui să se pronunțe sunt următoarele: aportul în numerar al acționarilor, ofertă publică de acțiuni sau o combinație a celor două. O decizie în acest sens va fi luată pe baza raportului întocmit de consultant, pentru care Schroder Salomon Smith Barney estimează că va avea nevoie de 6-8 săptămâni.'
Oficiul Concurenței înjumătățește amenda pentru RomTelecom
RomTelecom este în imposibilitatea de a achita, în prezent, amenda aplicată de Consiliul Concurenței, deși acesta a decis să reducă la jumătate cuantumul respectiv. 'Pe lângă contestația depusă de RomTelecom la Consiliul Concurenței, am demarat și formalitățile pentru a obține anularea sancțiunii în instanță. Conform legislației în vigoare, RomTelecom este bună de plată. În cazul în care Consiliul Concurenței va solicita plata imediată a amenzii, RomTelecom poate să intre în incapacitate de plată a salariilor angajaților companiei', a explicat directorul general RomTelecom, Panagiotis Kargados. Consiliul Concurenței a decis, pe 26 iulie, să reducă, de la 809,4 miliarde lei la 405 miliarde lei, valoarea amenzii pentru încălcarea de către RomTelecom a prevederilor Legii Concurenței. Decizia a fost luată în urma plângerii formulate de RomTelecom și a luat în considerare situația economico-financiară a societății, care a înregistrat pierderi în anul 2001, și faptul că amenzile aplicate de Consiliu nu trebuie să afecteze poziția pe piață a unui agent economic. Potrivit comunicatului instituției, reducerea amenzii a fost determinată și de faptul că încheierea acordului de asociere și introducerea clauzei de noncurență a fost realizată cu participarea statului român. Prin Decizia 264 din 4 iulie, Consiliul Concurenței a amendat RomTelecom cu suma de 809,404 miliarde lei, reprezentînd 3,3% din cifra de afaceri a companiei pe 2001, pentru încălcarea prevederilor Legii Concurenței. Global One Communication România a fost amendată cu circa 15 miliarde lei, care reprezintă 5% din cifra sa de afaceri.