.

Telefoanele IP wireless le permit companiilor cu echipe de muncitori mobile, clădirilor sau campus-urilor dotate cu hotspot-uri, să reducă gradul de utilizare a telefoanelor mobile și costurile implicate de acestea.

Odată cu proliferarea tehnologiei 802.11, și terminalele IP câștigă teren pe piața telecomunicațiilor. Zeci de furnizori au intrat pe această piață, inclusiv nume cunoscute precum Cisco și Siemens, însă majoritatea reprezintă companii noi.
În rândurile următoare vă vom prezenta, pe scurt, câteva dintre cele mai interesante terminale IP wireless la nivel mondial:

  • Zultys WIP2 - pregătiți-vă să plătiți circa 400 USD pentru acest terminal, ce are la bază tehnologia 802.11b și folosește protocolul SIP pentru controlul apelurilor, fiind astfel compatibil cu orice sistem de telefonie IP care suportă standardele SIP. Terminalul dispune de o calitate a sunetului foarte bună, conține un difuzor încorporat și prezintă suport pentru un set complet de caracteristici PBX. WIP2 urmează să fie lansat în decembrie a.c.
  • ZyxelPrestige-2000W v.2 - un terminal ce are la bază tehnologia 802.11g/b și oferă suport SIP. Telefonul oferă, de asemenea, apelare directă IP-to-IP și abilitatea de a crea ad-hoc o rețea 802.11b. Conversațiile sunt protejate prin intermediul incriptării WEP disponibile. Terminalul urmează să fie comercializat la un preț cuprins între 170 - 220 USD.
  • Cisco 7920 '“ prețul acestui model ce are la bază protocolul SIP este de 530 '“ 550 USD, adresându-se în special mediului business. Cisco 7920 include un ecran iluminat cu rezoluție de 128x80 pixeli, suport pentru aplicații XML și taste programabile, pentru accesarea programelor și funcțiilor disponibile. Pe partea de securitate, terminalul include tehnologia de autentificare LEAP, produsă de CISCO, cât și incriptare WEP și WPA.
  • Hop-on HOP1502 '“ este cel mai ieftin telefon IP, costând doar 40 USD. Singura problemă este faptul că acest produs, anunțat încă din luna mai, nu este încă disponibil pe piață. Când va fi lansat, terminalul va oferi utilizatorilor conectivitate 802.11 și un ecran monocolor cu rezoluție de 102x650 pixeli. Dispozitivul oferă de asemenea mai multe opțiuni de procesare a vocii, printre care detectarea activității vocale sau anularea ecoului. Ca protocoale IP prezente, amintim protocolul RTP (Real-Time Transfer Protocol), SDP (Session Description Protocol), DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) și VSIM (Virtual SIM).
  • SiemensoptiPoint WL-2 '“ acest terminal bazat pe tehnologia 802.11g dispune de un ecran color cu rezoluție de 128x128 pixeli, tonuri polifonice, interfețe atât pentru cablul LAN, cât și pentru cel USB, cât și o varietate de funcții precum apelarea rapidă, difuzor încorporat sau afișarea identității apelantului. Companiile pot conecta terminalul la directoarele LDAP existente pentru apeluri interne. Prețul terminalului începe de la aproximativ 500 USD.
  • Siemens Gigaset SL75 WLAN '“ acesta este răspunsul lumii telefoniei IP la telefonul mobil dotat cu cameră foto. Integrând o cameră digitală, funcția WLAN a terminalului oferă suport atât pentru serviciul de mesagerie instantanee cât și pentru trimiterea și recepționare de e-mail-uri cu atașamente foto. Dispozitivul dispune, de asemenea, de o capacitate de stocare de până la 200 de contacte, la fiecare în parte putând fi menționate numele, numerele de telefon, e-mail-ul și adresa poștală. Terminalul urmează să fie lansat în decembrie 2005, la un preț aproximativ de 357 USD.