.

Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă din lume a depășit deja pragul de un miliard, iar de la tehnologia CDMA2000 se așteaptă o contribuție importantă la apariția următorului miliard de utilizatori. Astfel, până în anul 2008 aproape 20% din clienții serviciilor de telefonie mobilă vor fi deserviți de rețele CDMA2000: numărul acestor utilizatori urmând să crească de la 190 milioane în prezent, la peste 400 milioane în următorii 4 ani.

Creșterea va fi acompaniată de o schimbare în dinamica operatorilor și a clienților acestora. În timp ce potențialul de dezvoltare din ultimul deceniu a provenit din țările dezvoltate datorită nivelelor ridicate de trafic și încasări per abonat, se așteaptă ca în următorii ani creșterea să fie generată de zonele geografice ce necesită o largă acoperire, dar o capacitate mai scăzută. Și aici există cerere pentru diverse aplicații de telecomunicații mobile la fel ca în zonele urbane.

Transformările din domeniu determină operatorii să fie mult mai atenți la costuri, să urmărească o eficiență ridicată a rețelelor lor, să reducă cheltuielile de achiziție, instalare și operare. Spre exemplu, instalarea stațiilor radio trebuie să fie o operațiune facilă și rapidă, iar administrarea acestora să fie cât mai simplă, pentru a menține cheltuielile operaționale la un nivel cât mai scăzut. În plus, volumul limitat al fondurilor inițiale pentru investiția într-o rețea constituie o provocare suplimentară pentru operațiunile de tip 'greenfield'.

De asemenea, doar echipamentele scalabile permit operatorilor să-și dezvolte la un cost acceptabil capacitățile de rețea pe măsura creșterii traficului. Cu cât se obține mai devreme un randament pozitiv al investiției, cu atât mai mari sunt șansele de reușită.

Nu în ultimul rând, echipamentele trebuie să fie ușor de 'upgradat', adică să facă față evoluțiilor tehnologice viitoare doar cu modificări minore, pentru a proteja investiția inițială a operatorilor. Aceste echipamente trebuie să fie, de asemenea, adaptabile diferitelor condiții geografice, precum și diverselor scenarii operaționale.

Ericsson vine în întâmpinarea noilor zone în dezvoltare cu soluția CDMA2000 Expander, o soluție completă, flexibilă și scalabilă pentru diferitele etape de evoluție a unei rețele. Ericsson dezvoltă astfel o serie de produse, precum stațiile radio CDMA în banda de 450MHz, care se adresează cerințelor noi ale operatorilor, oferind în același timp toate beneficiile tipice soluției CDMA 2000: fiabilitate și performanță, servicii de voce de înaltă calitate, transmisii de date la viteză mare echivalentă DSL (digital subscriber line), servicii de date cu valoare adăugată precum MMS sau 'push-to-talk'.

Utilizând platforme tehnologice comune, nu doar pentru diferite tehnologii (precum CDMA și W-CDMA), dar și pentru diversele elemente ale aceleiași rețele, Ericsson obține o economie de scară impresionantă, ceea ce reduce costurile de producție și crește fiabilitatea echipamentelor. Aceste economii pot fi transferate apoi operatorilor. În plus, similitudinile diverselor produse generează stocuri reduse de piese de schimb și costuri mai mici pentru pregătirea profesională a personalului tehnic de întreținere, deci cheltuieli operaționale semnificativ mai scăzute.

Toate produsele CDMA2000 ale Ericsson au la bază platforme 3G, fiind proiectate special pentru a face față cerințelor telecomunicațiilor de generația a treia și evoluției tehnologice viitoare. Acest concept de proiectare protejează investiția operatorilor atunci când rețelele CDMA2000 1X vor migra către 1xEV. De exemplu, pentru migrarea unei rețele Ericsson CDMA2000 1X către 1xEV-DV, operatorii vor avea nevoie doar de înlocuirea câtorva plăci (channel cards) și un upgrade de soft.

Soluțiile flexibile, scalabile, adaptabile ușor evoluției tehnologice și având costuri rezonabile demonstrează că Ericsson înțelege în mod pragmatic industria telecomunicațiilor și pune mereu succesul operatorilor în centrul atenției sale. Lider vizionar pe piața telecomunicațiilor de peste 140 ani, Ericsson continuă să fie în fruntea celor care dezvoltă industria și o adaptează schimbărilor de pe piață.