.

Toshiba Storage Device Division (SDD), pionier în industria dispozitivelor de stocare de mici dimensiuni, a anunțat recent dezvoltarea unui hard disk drive (HDD) cu platanul de 2,032 cm. Este vorba despre primul HDD cu dimensiuni ale platanului sub 2,54 cm care va dispune de stocare multi-gigabyte. Se așteaptă ca acesta să fie disponibil în 2 variante, care vor dispune de o capacitate stocare de 2 GB, respectiv 4 GB, producția de serie începând la sfârșitul acestui an.
'Tehnologia HDD-urilor a migrat de la computere către player-ele digitale de muzică și telefonele mobile, cât și în cazul celorlalte dispozitive portabile care necesită capacități importante de stocare la dimensiuni cât mai mici', a afirmat Amy Dalphy, manager în cadrul Toshiba SDD. 'Toshiba continuă să conducă această piață prin creșterea posibilităților de stocare de ordinul GB, conținuți în HDD-uri minuscule care pot fi ținute pe vârful unui deget.'
Reprezentând doar un sfert din mărimea HDD-ului cu platane de 4,572 cm, noul HDD va crește funcționalitatea noilor generații de produse, în această categorie intrând telefoanele mobile, PDA-urile, player-ele audio digitale, camerele digitale sau dispozitivele de stocare externe. Toshiba dorește inițial să introducă capacități stocare de 2 și 4 GB, anticipând însă obținerea unei densități mai mare de informație la aceleași dimensiuni.
Toshiba a pus bazele pieței destinate HDD-urilor de mici dimensiuni în 2000, prin intermediul unui PC Card HDD extern cu platan de 4,572 cm, ce dispunea de o capacitate de stocare de 2 GB. Compania a lansat ulterior o serie de produse ce au ajutat clienții să creeze produse inovative, necesare mediului mobil de astăzi. În prezent, produse din aceeași serie dispun de capacități de stocare de până la 40 GB, reprezentând dispozitivele de stocare care echipează unele dintre cele mai avansate produse portabile de pe piață.