.

Producătorii japonezi de echipamente electronice Toshiba Corp, Fujitsu Ltd și Vaio - fostă divizie a Sony Corp - analizează o posibilă combinare a operațiunilor lor din domeniul calculatoarelor personale pe fondul scăderii cererii pentru aceste dispozitive și a concurenței crescute venite din partea tabletelor și a smartphone-urilor, se arată într-un articol publicat pe 4 decembrie în cotidianul financiar japonez Nikkei, potrivit AFP, citată de Agerpres. Cele trei companii 'vor demara în curând negocierile în ideea de a semna un acord de bază în cursul acestei luni și a lansa compania rezultată în urma combinării în luna aprilie 2016', susține Nikkei. Publicația precizează că Vaio va fi, cel mai probabil, compania ce va fi menținută, iar Toshiba și Fujitsu vor face investiții și își vor transfera operațiunile către noua entitate. Cei trei parteneri, Toshiba, Fujitsu și fondul de investiții Japan Industrial Partners, principalul acționar de la Vaio, ar urma să dețină fiecare o treime din acțiunile noii companii.

Ca reacție la aceste informații, Toshiba a dat publicității un comunicat în care precizează că 'analizează diferite posibilități, printre care și o integrare cu alți producători de PC-uri', dar subliniază că, până la această dată, nu a încheiat niciun acord cu o anumită companie.

La rândul său, Fujitsu a informat că 'analizează diferite opțiuni', adăugând însă că nu s-a luat nicio decizie.

Potrivit firmei de cercetare de piață IDC, în 2014, piața japoneză de PC-uri a fost dominată de NEC Lenovo Japan Group, cu o cotă de piață de 26,3%, urmat de Fujitsu, cu o cotă de 18,8%, și de Toshiba, cu 12,2%.

Noua companie care ar putea rezulta din combinația Toshiba, Fujitsu și Vaio ar controla puțin peste 30% din piața japoneză, iar în străinătate ar putea să se bazeze pe forța Toshiba în America de Nord și pe cea a Fujitsu în Europa, beneficiind în același timp de gradul crescut de notorietate a mărcii Vaio.

La nivel mondial, IDC estimează că în 2014 au fost vândute 308 milioane de calculatoare personale, în scădere cu 2,1% în ritm anual, iar aproape jumătate din piață este controlată de grupul chinez Lenovo și de companiile americane Hewlett-Packard și Dell. În schimb, Fujitsu, Toshiba și Vaio dețin împreună aproximativ 6% din piața globală.