.

Comisia pentru industrie a Parlamentului European (PE) a aprobat deja Acordul nepolitic cu guvernele UE și Comisia pentru eliminarea costurilor de roaming în UE. Prețurile ar trebui să scadă deja de anul viitor iar de la 15 iunie 2017 apelurile din alt stat UE sau urmărirea unui meci pe internet pe mobil vor costa la fel ca în țara de origine, susțin oficialii PE. Procesul de integrare a Pieței Unice Digitale este anevoios, presupune multe negocieri între autoritățile UE și industria de Comunicații, însă de la jumătatea anului 2017 cetățenii comunitari vor simți cu adevărat cum este să comunici în Europa ca acasă.


 
Lobby-ul industriei mai puternic decât parlamentarii
UE a redus costurile serviciilor în roaming încă din 2007. Parlamentul European a cerut în mod repetat eliminarea totală a acestora. Pe 30 iunie 2015, Parlamentul, Consiliul și Comisia au ajuns la un compromis privind regulamentul telecomunicațiilor, care prevede abolirea costurilor de roaming de la 15 iunie 2017, cu o perioadă de tranziție între 30 iunie 2016 și 14 iunie 2017. Inițial, parlamentarii europeni și-au dorit ca încă din 15 decembrie 2015, apelurile, SMS-urile și emailurile trimise din străinătate de pe telefonul mobil să nu coste mai mult decât dacă ar fi fost trimise local, conform regulilor aprobate de comisia pentru industrie a Parlamentului European pe 18 martie 2014. Legislația trebuia să fie aprobată de Parlamentul European în plen și Consiliu înainte să intre în vigoare, însă lobby-ul operatorilor de comunicații la nivel UE a fost mai puternic decât voința aleșilor PE. Decizia politică a trebuit să fie amânată încă doi ani, pentru ca operatorii să-și recupereze pierderile suferite în timpul recesiunii economice, conform analiștilor telecom și financiari.

Cum au scăzut costurile, treptat
Grație regulilor europene, costurile apelurilor și sms-urilor în roaming au scăzut cu 80% începând din 2007 (iar costurile datelor cu 91%). Cu toate acestea, chiar și azi circa 28% din călătorii UE încă își țin telefonul închis când merg în altă țară pentru a evita costurile de roaming, conform unui sondaj al Comisiei Europene din 2014. Compromisul decidenților UEîn favoarea cetățenilor comunitari mai prevede (în premieră) și primele reguli ale UE privind neutralitatea internetului pentru asigurarea accesului deschis la conținutul internetului, fără discriminări. „Este o mare realizare pentru Parlamentul European. Am reușit să punem capăt roaming-ului și să garantăm un internet deschis”, susținea raportorul european Pilar del Castillo Vera (PPE, Spania) după votul în comisie. Ce urmează după acest vot? Votul final în plan este prevăzut pentru această toamnă (probabil în octombrie). Iar dacă este aprobat în plenul PE, regulamentul va intra în vigoare la 30 aprilie 2016, iar abia din 15 iunie 2017 folosirea telefonului (terminalului) mobil în străinătate va costa același preț ca acasă, în interiorul Uniunii Europene. Procesul de integrare a Pieței Unice Digitale este anevoios, presupune multe negocieri între autoritățile UE și industria de Comunicații, însă de la jumătatea anului 2017 cetățenii comunitari vor simți cu adevărat cum este să comunici în Europa ca acasă. Pentru că UE chiar începe să devină o singură casă pentru orice european, cel puțin în privința comunicațiilor electronice.  

Costurile maxime ale roaming-ului (în euro, fără TVA)

 

Acum

Între 30 iunie 2016 și 14 iunie 2017

De la 15 iunie 2017

Un minut din apelul lansat

0,19

Prețul intern + taxă de maxim 0,05

Folosirea telefonului mobil în străinătate = același preț ca acasă

Un SMS trimis

0,06

Prețul intern + taxă de maxim 0,02

Un megabit folosit (date)

0,20

Prețul intern + taxă de maxim 0,05

Un SMS primit

gratis

Un minut din apelul primit

0,05

Nu trebuie să depășească media maximă
a tarifului de terminare fixat pentru Uniune.

*Regim tranzitoriu până când Comisia va aborda acest subiect.

Sursa: Ion VACIU