.

Transelectrica și HP au semnat un contract de închiriere de echipamente și servicii de tehnologia informației în valoare de 50 miliarde lei, pe 3 ani, cu posibilitatea de prelungire și schimbare a flotei de tehnică de calcul. Transelectrica renunță, astfel, la achiziția clasică de echipamente și trece la modelul închirierii la pachet a structurii hardware și serviciilor asociate. 'Realizarea unor soluții informatice moderne, flexibile și cu un înalt grad de securitate constituie o prioritate pentru Transelectrica, determinată și de necesitatea pregătirii unui suport hardware adecvat implementării noilor proiecte IT, aflate în prezent în derulare, din domeniul MIS, GIS și EMS/SCADA', se precizează într-un comunicat de presă. Transelectrica a organizat o licitație, la care au participat 4 firme de renume, specializate în furnizarea de soluții și servicii IT.
HP va asigura servicii de furnizare, instalare și configurare echipamente 'brand-name', servere, stații de lucru și tehnica de producție de documente cu software preinstalat și licențiat, asistență tehnică soft și hard pentru echipamentele livrate și sistemele de operare, administrarea serverelor, rețelelor, stațiilor de lucru și a tehnicii de imprimare furnizate, salvarea și restaurarea datelor, mentenanța preventivă și corectivă cu asigurarea de consumabile și a continuității serviciilor, auditarea activității prestate, finanțare-furnizor cu dobânzi minime.
Urmărind o politică de mărire a eficienței, Transelectrica a externalizat în întregime activitățile suport de mentenanță pentru instalațiile energetice și în domeniul IT&C, prin crearea filialelor sale SMART și, respectiv, Teletrans. Serviciile de telecomunicații, de informatică de proces și de informatică managerială sunt asigurate de către Teletrans.
Transelectrica este astfel prima Companie Națională din România care se concentrează în totalitate pe activitatea sa de bază '“ transportul și operarea Sistemului Energetic Național. Ca membră a UCTE '“ Organizația Europeană de Coordonare pentru Transportul de Energie Electrică, Transelectrica înscrie acest contract în politica sa de respectare a standardelor europene în domeniul calității serviciilor furnizate clienților săi.