.

Pe 15 martie 2005, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice, 'Transelectrica' a semnat cu firma General Electric '“ SUA un contract 'la cheie' pentru retehnologizarea stației electrice de 400 kV Cernavodă. Noua stație urmează să preia toată energia electrică produsă la Centrala Nucleară Cernavodă și să o livreze în rețeaua Sistemului Energetic Național (SEN). Stația nu va genera costuri de mentenanță și cheltuieli cu personalul, funcționând pe baza de conectare telecomandată la Dispeceratul Național.
Ioan-Codruț Șereș, Ministrul Economiei și Comerțului, a subliniat importanța încheierii acestui contract, precizând că numele firmei General Electric este o garanție pentru nivelul foarte ridicat al calității lucrărilor și pentru respectarea termenelor asumate. 'În primul rând, prin modernizarea acestei stații, putem să preluăm tot curentul care va fi produs de stația de la Cernavodă în condiții de siguranță, de fiabilitate și de continuitate.
Practic, nu vom mai avea surprize legate de fluctuații în rețele pe această direcție. În al doilea rând, odată ce poți prelua mai mult, poți distribui mai mult, indiferent dacă distribuția de energie electrică va fi destinată pieței interne sau la export. Intenționăm să liberalizăm piața de energie electrică la 80% la mijlocul acestui an, iar prin acest proiect reușim să preluăm cantitatea de energie produsă de Unitatea 2 de la Cernavodă, fiind vorba de 700 MW în plus începând din toamna anului 2006', a mai arătat Șereș.
Valoarea contractului semnat este de 9,6 milioane Euro, iar durata de execuție este de 18 luni, astfel încât punerea în funcțiune să fie corelată cu cea a Unității 2 din CNE Cernavodă.
Electrica SA, compania mamă a Transelectrica, a raportat la sfârșitul lui 2004 o cifră de afaceri în valoare de aproximativ 2,19 miliarde euro, cu circa 21% mai mare față de 2003, aflându-se în competiție cu Petrom pentru titlul de cea mai mare companie din România. Profitul brut al companiei a atins în 2004 aproape 34 milioane euro, după ce la sfârșitul lui 2003, datorită crizei din sistemul energetic, compania anunța o cifră de afaceri negativă. Compania urmează să facă în acest an investiții în valoare de 270 milioane euro, cu 84% mai mari comparativ cu cele efectuate în 2004. Electrica SA are în perspectivă derularea unui proiect PLC (powerline communications) în bandă largă, care va duce la folosirea infrastructurii companiei energetice pentru trafic de date și voce, urmând astfel strategia altor companii energetice din Vestul Europei, cum ar fi Electricite de France (EdF), Enel (Italia), Endesa, Iberdola (Spania), RWE (Germania) și Stoen (Polonia).
De asemenea, conform afirmațiilor făcute de Codruț Șereș, citat de Dow Jones Newswire, România va vinde furnizorul de energie Electrica Moldova SA companiei germane E.On AG pe 4 aprilie, iar pe 5 aprilie Electrica Oltenia SA va fi achiziționată de către compania cehă CEZ AS.
E.On va plăti 100 milioane euro pentru achiziționarea unui pachet majoritar în cadrul Electrica Moldova SA, urmând ca ulterior să achite 31,37 milioane euro guvernului român în vederea cumpărării a 24,62% din acțiunile Electrica Moldova. Va ajunge astfel la deținerea unui pachet majoritar de 51% printr-o majorare de capital în valoare de 68.63 milioane euro.
CEZ va plăti guvernului român 47,4 milioane euro pentru 24,62% din acțiunile Electrica Oltenia, urmând de asemenea să ajungă la 51% printr-o creștere de capital în valoare de 103,6 milioane euro.
Codruț Șereș a mai arătat că un alt furnizor de energie, Electrica Muntenia Sud SA, (furnizorul Bucureștiului) va fi disponibil pentru vânzare la sfârșitul lunii mai.