.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu ICMET Craiova, ARFT Timișoara, UPB - ECEE București și SC ROSEAL Odorheiul Secuiesc, a demarat proiectiul denumit: „Compatibilitatea funcțională a echipamentelor electrotehnice speciale, cu ferofluide magnetice (treceri isolate, transformatoare de măsură, ondulatoare pentru microparticule fizice, divizoare de tensiune la frecvență industrială)".

Obiectivele principale ale proiectului constau în realizarea unor transformatoare electrice cu un randament ridicat și cu o siguranță crescută în funcționare și în creșterea securității în funcționare a trecerilor isolate.

Rezultatele cercetărilor desfășurate în cadrul proiectului s-au concretizat în realizarea unui prototip de transformator monofazat de mică putere și medie tensiune tip TMOf2-36-40, având ca agent de răcire un nanofluid magnetic. Utilizarea noului agent de răcire permite încărcarea transformatoarelor la valori mai mari și preluarea unor sarcini suplimentare. Astfel, supratemperatura rezultată pentru o încărcare dată este mai mică în cazul utilizării nanofluidului magnetic ca agent de răcire.

Elementele de noutate ale proiectului rezultă din următoarele aspecte:

1. Modelarea proceselor de transfer de caldură și studiul curgerii fluidelor magnetice în câmpuri magnetice și electrice externe (pentru prototipul realizat);

2. Definitivarea procedurii de obținere și de caracterizare a probelor de ferofluid de diferite concentrații;

3. Prepararea probelor de fluide magnetice pentru utilizare ca agent de răcire, în cazul transformatoarelor electrice, și prepararea probelor de fluide magnetice pentru utilizare în cazul trecerilor izolate.

Cercetările desfășurate în cadrul proiectului au condus la obținerea rezultatelor inovative amintite, rezultate ce pot fi valorificate de entitățile producătoare de energie electrică.

Ceea ce caracterizeaza astazi INCDIE ICPE-CA este atentia acordata cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii.

Tehnologiile si serviciile oferite de ICPE-CA sunt tehnologii de realizare a materialelor electrotehnice rezultate din procesul de cercetare, asistenta tehnica si transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii, recuperarea deseurilor metalice fin granulate, conceptia de sisteme complexe de protectie anticoroziva activa, solutii tehnice in optimizarea energetica in domeniul tehnologiilor electrochimice, studii de agresivitate coroziva a solului, studii experimentale asupra proprietaților materialelor la temperaturi extreme, studii asupra aplicatiilor medicale si industriale ale utilizarii temperaturilor joase, obtinerea si caracterizarea unor materiale noi, masuratori de compatiblitate electro si bioelectromagnetica, evaluarea comportării termice a produselor și materialelor, laborator de analiza si certificare a materialelor, incercari pentru micro si nanoelectromecanica, procesare sisteme microelectromecanice, certificarea sistemului de management integrat calitate-mediu, si nu in ultimul rand, consultante, expertize in asigurarea protectiei proprietatii industriale prin brevete, marci, desene si modele industriale.