.

Operatorul Invitel, al doilea mare furnizor de servicii de telefonie fixă din Ungaria, a semnat azi un acord de vânzare a diviziei internaționale, inclusiv Euroweb Romania, către grupul telecom Türk Telekom, controlat de Oger Telecom, fostul proprietar al Telemobil, ce deținea Zapp în România. Compania ungară a anunțat oficial semnarea unui acord de vânzare-cumpărare cu Türk Telekom, privind achiziția în întregime de către grupul turc a diviziei Invitel International AG și a subisidiarelor acesteia, respectiv At-Invitel GmbH, Invitel International Hungary Kft și EuroWeb Romania SA, pentru 221 milioane de euro.

 

Datele tranzacției

Înțelegerea comercială prevede plata a 197 de milioane de euro în numerar de către Türk Telekom, însă suma poate fi modificată până la finalizarea tranzacției, precizează oficialii Invitel. Încheierea acestei tranzacții necesită îndeplinirea mai multor condiții, între care și aprobări din partea autorităților de reglementare ale țărilor implicate. Astfel, operatorul ISP Euroweb Romania este unul dintre jucătorii importanți ai pieței telecom din România, Invitel fiind acționarul principal al Euroweb Romania din 2005. Grupul ungar deține cea mai mare infrastructură alternativă proprie din Sud-Estul Europei, ce reunește mărcile Invitel, Memorex și Euroweb. Compania și-a axat activitatea pe furnizarea de soluții de comunicații IP și Internet destinate segmentului de afaceri, precum și pe integrarea strategică a serviciilor complementare acestora, ca de exemplu VoIP și video-telefonie. Euroweb România a înregistrat în 2009 o creștere cu 4% a profitului înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA), la 9,9 milioane lei, la afaceri de 42 milioane lei, în scădere cu 5,6% față de 2008. În 2008, Euroweb a raportat un EBITDA de 9,5 milioane de lei și o cifră de afaceri de 44,5 milioane lei.

 

Euroweb iese întărită din a patra preluare

„Această acțiune, dacă va fi dusă la bun sfârșit, ar fi a patra preluare a Euroweb și va avea pentru noi o triplă semnificație pozitivă. În primul rând, pentru că noii acționari reprezintă un operator și noi știm că operatorii telecom au viziuni strategice pe termen mediu și lung în privința dezvoltării afacerilor. Asta spre diferență de un fond de investiții care dorește profituri pe termen scurt, iar când consideră că este oportun vinde compania unor noi acționari. În al doilea rând, se deschid sinergii pan-europene, care ne vor îmbogăți oferta de până acum, prin adăugarea în inelul (ringul) rețelei proprii a Turciei și Orientului Apropiat. Astfel, vom avea o oferta dublă (România – Frankfurt și România – Orient) față de competiție, care se rezumă la spațiul central european. În al treilea rând, o eventuală preluare e pozitivă pentru că Euroweb se vinde din caută că merge bine, are un EBITDA pozitiv, suntem pe profit. Nu suntem vânduți pentru că ne merge rău, aș zice dimpotrivă", ne declara în exclusivitate, pe 3 mai, Laurențiu Stan, directorul general de la Euroweb România, într-o convorbire telefonică. Este evident că preluarea nu va afecta afacerile, strategia, echipa și angajamentele Euroweb în țara noastră, ci dimpotrivă. Prin adresarea comunității de afaceri turcești din România numărul clienților de business Euroweb ar putea să crească, ținând cont de loialitatea turcilor față de companiile din țara lor, obicei cu care românii nu s-au acomodat încă.

 

Saudiții își întăresc prezența în Europa, prin Turcia

Hakam Kanafani, directorul de dezvoltare al Oger Telecom, acționar majoritar al Türk Telekom, a declarat în mai 2009 că operatorul turc telecom vizează achiziții de până la un miliard de dolari în Europa de Est, în România, Kosovo, Kazahstan și Bulgaria. Oger Telecom este controlat de grupul Saudi Oger, care a deținut, indirect, și operatorul de telefonie mobilă Telemobil din România, prin intermediul companiei Inquam România, până la preluarea acestuia de către furnizorul de telefonie mobilă Cosmote în 2009. Cosmote a dorit achiziționarea Telemobil, operatorul rețelei Zapp, fiind atras de licența 3G pe care o deținea Zapp și de care Cosmote avea nevoie ca de aer, pentru dezvoltarea serviciilor sale de date. Tranzacția a presupus plata a 61 de milioane de euro pentru acțiuni și preluarea de către compania elenă a unor datorii și alte obligații financiare în valoare de 146 de milioane euro și s-a finalizat în noiembrie 2009. Exitul Zapp a fost catalogat de către analiști a fi fost unul de succes, ținând cont de situația financiară precară a companiei, de numărul redus de abonați și mai ales de lipsa de eficiență a tehnologiei CDMA în fața ofensivei masive a GSM, prin serviciile 3G și următoarea etapa LTE (4G).