.

Programul multianual 2014-2020 al României pentru azil, migrație și integrare a fost adoptat astăzi și va beneficia de o alocare de aproximativ 24 de milioane de euro din partea UE. Cea mai mare parte a acestor fonduri, respectiv 21,9 milioane de euro, provin din Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF). Pe lângă alocația AMIF, România va beneficia și de o serie de sume suplimentare, după cum urmează: 580.000 euro vor fi folosiți pentru acțiunile de relocare, iar peste 1,9 milioane de euro vor fi destinați proiectelor de returnare și reintegrare a migranților în țările de origine.

Migrația este una dintre cele 10 priorități ale CE
Programul României face parte dintre cele 22 de programe naționale multianuale aprobate de Comisia Europeană (CE), iar alte 36 de programe naționale urmează a fi aprobate în cursul anului 2015. AMIF acordă sprijin statelor membre în eforturile lor de a consolida capacitățile de primire, de a îmbunătăți calitatea procedurilor de azil în conformitate cu standardele Uniunii, de a integra migranții la nivel local și regional, precum și de a spori viabilitatea programelor de returnare. Iată și cele 22 de programe naționale aprobate acum de către Comisie (în cadrul gestiunii partajate), dintre care 17 programe AMIF (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia și Regatul Unit) și cinci programe FSI (Belgia, Republica Cehă, Germania, Danemarca, Franța). Subliniem că alte 36 de programe naționale vor fi aprobate mai târziu, în cursul anului 2015.

„Migrația reprezintă una dintre cele zece priorități ale actualei Comisii. O politică în domeniul migrației care să funcționeze în mod adecvat în toate aspectele sale este esențială pentru asigurarea succesului societăților noastre. Obiectivul nostru este să asigurăm prosperitatea și siguranța cetățenilor. Însă statele membre nu pot garanta acest lucru singure. De aceea, Comisia Europeană a oferit în mod constat statelor membre un sprijin concret și va continua să le ofere acest sprijin.”, susține comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

La nivel UE 1,8 miliarde euro pentru azil, migrație, integrare și securitate
Astăzi, Comisia Europeană a aprobat 22 de noi programe naționale multianuale în cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare (AMIF) și al Fondului pentru securitate internă (FSI) pentru perioada 2014-2020, cele două fonduri reprezentând împreună aproximativ 1,8 miliarde EUR. Aceste două componente ale finanțării UE sprijină eforturile statelor membre în materie de azil, migrație și integrare, precum și în ceea ce privește securitatea internă.

Fondul AMIF acordă sprijin statelor membre în eforturile pentru consolidarea capacităților de primire, pentru îmbunătățirea calității procedurilor de azil în conformitate cu standardele Uniunii, de a integra migranții la nivel local și regional, precum și de a spori viabilitatea programelor de returnare. Programul FSI sprijină eforturile naționale în materie de securitate în scopul de a îmbunătăți gestionarea frontierelor externe ale statelor membre (în special prin utilizarea unor tehnologii moderne interoperabile). În plus, se urmărește și îmbunătățirea cooperării transfrontaliere în materie de aplicare a legii și consolidarea capacității statelor membre de a gestiona în mod eficace riscurile legate de securitate. Aici sunt vizate: terorismul și radicalizarea violentă, traficul de droguri, criminalitatea informatică și securitatea cibernetică, traficul de persoane și alte forme de criminalitate organizată.

Dimensiunea transnațională suplimentează bugetele alocate
Pe lângă alocarea de bază, majoritatea programelor aprobate de CE beneficiază de sume suplimentare, puse la dispoziția unor state membre care s-au oferit voluntare să pună în aplicare acțiuni specifice cu o puternică dimensiune transnațională, cum ar fi proiectele comune de returnare și reintegrare din cadrul AMIF sau instituirea cooperării consulare în cadrul FSI. Fondurile suplimentare acordate în cadrul unora dintre programele FSI vor fi investite, de asemenea, în achiziționarea de echipamente de mari dimensiuni care vor fi puse la dispoziție, ori de câte ori va fi necesar, în cadrul operațiunilor comune ale Frontex. Aproape 100 de milioane EUR canalizate prin programele AMIF vor fi utilizate pentru a sprijini programul de relocare al Uniunii în perioada 2014-2015. 

CE vrea să urgenteze aprobarea restului de programe naționale. Fondurile AMIF și FSI, care dispun de un buget total de aproape 7 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020, reprezintă principalele instrumente financiare ale UE care permit realizarea de investiții într-o Europă deschisă și sigură.

Fișă migrație și faceri interne UE
Eforturile depuse de UE în domeniul migrației și al afacerilor interne sunt sprijinite prin Fondul pentru azil, migrație și integrare și prin Fondul pentru securitate internă.
Fondul pentru azil, migrație și integrare contribuie la gestionarea eficientă a fluxurilor de migrație și la dezvoltarea unei abordări comune în materie de azil și migrație.
Fondul pentru securitate internă (format din Frontiere și vize (FSI - frontiere) și din Instrumentul pentru cooperarea polițienească și gestionarea crizelor (FSI - poliție)) contribuie la asigurarea unui nivel ridicat de securitate și de prevenire a criminalității în Uniune, facilitând, în același timp, călătoriile în scopuri legitime și asigurând gestionarea solidă a frontierelor externe ale Uniunii.

85 % din fonduri sunt canalizate prin intermediul programelor naționale: documente strategice multianuale, care acoperă perioada 2014-2020. Aceste programe sunt elaborate, puse în aplicare, monitorizate și evaluate de către autoritățile responsabile din statele membre, în parteneriat cu părțile interesate relevante din domeniu, inclusiv cu societatea civilă, și sunt aprobate de Comisie. Restul fondurilor (aproximativ 15 % din totalitatea resurselor) sunt gestionate de Comisie,programele de lucru corespunzătoare fiind adoptate în cadrul celor trei instrumente financiare. Acțiunile Uniunii și asistența de urgență acordată statelor membre sunt finanțate prin intermediul acestor programe de lucru ale Comisiei (a se vedea anexa 1 și programele de lucru, care pot fi consultate aici: AMIF 2014ISF-B 2014ISF-P 2014).

Documentație utilă
1. Pagina de internet a Direcției Generale Migrație și Afaceri Interne
2. Site-ul prim-vicepreședintelui Frans Timmermans
3. Site-ul comisarului Dimitris Avramopoulos
4. Infografic - Fondurile pentru afaceri interne

Sursa: Ion VACIU