.

Tarifele percepute de operatorii de telefonie mobilă europeni pentru covorbirile în străinătate, în state membre UE, vor fi înjumătățite în 2007, conform propunerilor înaintate pe 28 martie de Comisia Europeană, în una din cele mai agresive măsuri de intervenție pe piața mobilă făcute vreodată de reglementatori.

Executivul european estimează veniturile totale ale operatorilor europeni din  roaming la 10 mld. euro. Noile reglementări vor reduce taxele actuale cu până la 60%. Profitul obținut de operatori în urma apelurilor preluate în străinătate este de peste 90%, conform CE. Executivul european ia în considerare impunerea unui nivel maxim al tarifelor de interconectare în roming percepute între companii, pentru apelurile în cele 25 de state membre ale UE. Grupul European de Reglementare (GER) a anunțat că aceste tarife ar trebui diminuate până la nivelul de 30 eurocenți pe minut, de la 70-80 eurocenți în prezent. Reglementările vor fi propuse în iulie, fiind necesară aprobarea fiecărui stat membru și a Parlamentul European pentru intrarea în vigoare, probabil în vara anului 2007. Cotațiile acțiunilor grupurilor de telecomunicații din Europa au scăzut, acțiunile Vodafone înregistrând o scădere de 2,4%, în urma afirmațiilor analiștilor că intenția UE de a diminua prețurile pentru roaming va afecta veniturile din acest sector.

Vodafone: Limitarea tarifelor pentru roaming va afecta piața din UE
Decizia Uniunii Europene de a limita tarifele percepute de operatorii de telefonie mobilă pentru serviciile roaming ar putea avea efecte negative asupra industriei de profil, potrivit Vodafone, transmite Reuters. Reprezentanții Vodafone au arătat că operatorii sunt forțați oricum de concurență să reducă tarifele practicate. 'Motivul normal care ar justifica o asemenea măsură ar fi eșecul piețelor de a gestiona singure situația. CE trebuie să dea explicații privind viziunea sa diferită, având în vedere că autoritățile naționale de reglementare au analizat piețele și nu au găsit nicio problemă', a declarat Richard Feasey, director al Vodafone pe probleme de politici publice.
Grupul britanic a mai cerut autorităților să permită fluctuarea liberă a tarifelor pentru serviciile de roaming, acestea urmând să fie stabilite în funcție de condițiile de piață. 'Deși pare un obiectiv atractiv și popular, nu există niciun motiv pentru care tarifele pentru roaming și cele pentru apelurile interne să aibă aceeași valoare', se arată într-o scrisoare înaintată de Vodafone autorităților UE.
Vodafone a fost principala presiune concurențială în materie de roaming în Europa, deoarece a început să ofere tarife scăzute între rețelele sale din diferite țări, micșorând șansele ca mulții săi utilizatori să nimerească în alte rețele când călătoresc peste granițe. Ca răspuns la această demonstrație de forță, ceilalți operatori europeni au format alianțe de roaming ca FreeMove, care doar au simplificat schemele, nu au și scăzut facturile de roaming ale clienților.

Orange își revizuiește tarifele
Grupul Orange a anunțat pe 30 martie că își va revizui tarifele pentru clienții francezi în această vară și că propunerile Comisiei Europene de a reduce cu 60% tarifele de gros la roaming nu îi vor afecta profiturile din traficul de gros, relatează Dow Jones Newswire. Taxele de roaming formează 5% din cifra totală de afaceri a grupului Orange.
În România, Orange a trecut la simplificarea schemei de tarifare în roaming, anunțând că din 20 aprilie clienții săi vor beneficia de tarife fixe de la țară la țară, indiferent de rețeaua aleasă, când se află în străinătate. Clienții evită astfel complicațiile de informare asupra rețelelor cu tariful cel mai mic, iar costurile devin mult mai ușor de gestionat. Orange Romania oferă serviciul de roaming cu peste 260 de rețele de telefonie mobilă din mai mult de 130 de țări și 2 operatori de telefonie prin satelit. Noua schemă de tarife, numită Orange Travel, nu este valabilă pentru utilizatorii PrePay sau de abonamente reîncarcabile.