.

Consumatorii britanici vor fi primii utilizatori din lume care pot asculta o melodie la radio și care, în același timp, poate fi descărcată automat pe propriile telefoane mobile, folosind un sistem anunțat pe 24 iunie de compania britanică UBC Media.

Compania londoneză a afirmat că va testa tehnologia prin intermediul postului de radio Heart, deținut de Chrysalis Group, iar o lansare comercială este programată până la sfârșitul acestui an. Sistemul va folosi rețeaua DAB (Digital Audio Broadcasting) națională, melodia fiind descărcată pe terminalul utilizatorului prin intermediul unui canal de date de 48 Kb, în același timp conținutul radio fiind recepționat prin intermediul unui canal de date de 128 Kb.
Simon Cole, directorul UBC Media, arată că în orice moment dispozitivul utilizatorului va conține într-o memorie protejată 6 fișiere audio, iar dacă utilizatorul aude o melodie care îi place este de ajuns să apese butonul funcției de cumpărare, melodia aflându-se deja pe dispozitiv. O a doua copie este furnizată unei biblioteci online ce poate fi accesată de utilizatori prin intermediul PC-urilor proprii sau a unor playere audio portabile.
Toate melodiile vor fi protejate de Windows Media Player DRM (Digital Right Management), care a ajutat la primirea suportului din partea tuturor marilor case de înregistrări pentru acest serviciu. Consumatorii se vor abona la serviciu și vor specifica mărimea creditului pe care îl doresc pentru descărcarea de muzică, în același mod în care ar achiziționa o cartelă prepay pentru telefon, costurile fiindu-le oprite direct din propriile conturi. Costul pentru o melodie descărcată se așteaptă a fi în jur de 1,25 GBP.
UBC Media anticipează că telefoanele mobile dotate cu radio digital vor apărea până la sfârșitul acestui an, probabil odată cu lansarea serviciului de televiziune mobilă BT Movio, anunțat de operatorul Virgin Mobile. Virgin Mobile este, de fapt, unul dintre partenerii UBC în cadrul acestei inițiative, clienții acestui operator urmând probabil să fie și primii utilizatori oficiali ai serviciului. La sfârșitul lunii iulie s-a început testarea serviciului în Birmingham, aproximativ 100 de utilizatori putând descărca muzică în timp real, timp de o lună, prin intermediul stației DAB Heart a Chrysalis Group.