.

Un craiovean și-a găsit tableta furată din locuință cu ajutorul unei aplicații instalate pe laptop, reușind chiar să identifice locul de unde dispozitivul fusese conectat ulterior, însă polițiștii nu pot folosi această probă la dosar, întrucât informația nu a fost obținută cu mijloace omologate, precizeaza Mediafax. Silviu Condoiu a povestit că locuința sa a fost spartă de hoți duminică seară, iar singurul obiect furat a fost o tabletă. "Nu au luat nimic, în afară de tabletă, poate pentru că era roșie. Cred că au căutat bani, dar nu au găsit și au luat doar acea tabletă", precizează Silviu Condoiu.

Craioveanul a reușit să dea de urma hoților cu ajutorul unei aplicații pe care o avea instalată pe un laptop. "Am activat aplicația pe laptop, i-am dat căutare dispozitiv lipsă și am așteptat, pentru că acest dispozitiv devine vizibil atunci când este conectat la internet sau wi-fi. După o oră, dispozitivul fusese conectat, am primit imediat notificare, mail și chiar și localizare pe hartă. Se afla la o adresă din Craiova", precizează Silviu Condoiu. Bărbatul a mers cu această dovadă la Poliție, unde i s-a spus însă că proba nu poate fi folosită la dosar, întrucât informația nu a fost obținută cu ajutorul unor instrumente oficiale. Până în prezent, oamenii legii nu i-au identificat pe hoți, cercetările fiind în desfășurare.

"Partea vătămată a depus la dosar un document care atestă existența unei zone din care emite dispozitivul respectiv, însă acest document nu are valoare in instanță. Nu a fost obținut cu ajutorul unor mijloace omologate. Percheziția domiciliară se face în baza unui mandat emis de către judecător la solicitarea procurorului după începerea urmării penale", precizează Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj.

Bărbatul a demonstrat că dacă aplicația respectivă este instalată pe dispozitive electronice, acestea pot fi localizate în cazul în care sunt furate, putând fi identificată chiar adresa exactă de unde acestea au fost conectate. Aplicația poate fi instalată pe laptop, smartphone sau tabletă.

"Nu mă surpinde reacția autorităților, dar eu am găsit ipad-ul după o oră. Cred că se puteau găsi în acest fel și victimele accidentului aviatic din munți, pentru că am înțeles că și ei aveau telefoane performante, tehnologia le permitea", precizează Silviu Condoiu.