.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica S.A.' și partenerul său Alcatel, au semnat pe 17 mai un contract în valoare de 8 milioane euro pentru un proiect la cheie. Finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului PHARE 'Liberalizarea Sectorului Energetic', proiectul susține dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații a Companiei Naționale de Energie.

Scopul acestui proiect este îmbunătățirea capacității companiei române de a monitoriza, supraveghea și controla sistemul de transport al energiei electrice. Contractul semnat va atinge acest scop, asigurând livrarea, instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor de telecomunicații pentru transmisiuni și comutație voce și date aparținând substațiilor Companiei Naționale de Energie, amplasamente care vor fi conectate la rețeaua de fibră optică a Transelectrica S.A.

'Am convingerea că odată cu semnarea acestui contract, Transelectrica va finaliza, în curând, una dintre cele mai moderne și puternice rețele de telecomunicații din țară. Acest proiect are ca scop ridicarea nivelului tehnic al Transelectrica la standardele cerute în Uniunea Europeană', declară Jean Constantinescu, Director General al Transelectrica.
'Compania Alcatel este onorată de faptul că a fost selectată, în urma unei competiții internaționale deschise, pentru a implementa un segment important din planul de modernizare al Transelectrica.

Contractul semnat reprezintă pentru Alcatel o nouă provocare - aceea de a furniza echipamente și servicii de telecomunicații pentru sistemul energetic românesc, unul dintre cele mai mari și mai avansate sisteme de acest fel din țările din această regiune', a precizat Dan Bedros, Președinte Director General al Alcatel România.
Implementarea acestui proiect de comunicații îi va permite companiei Transelectrica să realizeze comunicații moderne de voce și date între toate stațiile și centrele de dispecerat, ca și monitorizarea și managementul securizat al tuturor dispozitivelor din sistemul energetic național.