.

Ce impact pot avea telefoanele mobile asupra sănătății utilizatorilor? Mulți oameni sunt îngrijorați despre presupusele efecte negative cauzate de radiațiile emise de telefoane mobile și de stațiile de bază, în ciuda lipsei unor dovezi credibile a oricăror efecte negative. Însă dovezile despre efectele benefice ale telefoanelor mobile sunt mai mult decât abundente.

Un studiu efectuat de Rifat Atun și colegii săi de la Colegiul Imperial din Londra a reușit să pună laolaltă 150 de exemple pozitive ale utilizării mesajelor text în cazul asigurării îngrijirilor medicale. Aceste exemple se împart în 3 categorii:
- creșterea eficienței
- creșterea nivelului sănătății publice
- beneficii directe pentru pacienți prin încorporarea mesajelor text în regimurile de tratament
Rezultatele studiului, finanțat de Vodafone, au fost prezentate la sfârșitul lunii martie în revista The Economist.
Folosirea mesajele text pentru a crește eficiența nu este un lucru nou, însă economiile pot fi importante. Mai multe teste efectuate în Anglia au arătat că utilizarea mesajelor text pe post de notificări au redus numărul programărilor ratate la medicul de familie cu 26-39%, iar al programărilor la spital cu 33-50%. Utilizate la nivel național, alertele SMS ar aduce în Marea Britanie economii anuale de 256-364 mil. GBP.
Mesajele text mai sunt folosite pentru a reaminti pacienților programările la teste de sânge, clinici sau la stomatolog. Teste similare efectuate în SUA, Norvegia și Suedia au avut rezultate similare; în Olanda, alertele SMS nu au avut succes deoarece aici rata programărilor ratate e foarte mică, cca. 4%, mesajele text chiar deranjând în unele cazuri pacienții.
Mesajele text sunt și o cale de a transmite informații legate de sănătatea publică, în special în cazul grupurilor greu de contactat, ca adolescenții sau locuitorii țărilor în curs de dezvoltare unde nu există alte mijloace de comunicare. Mesajele text au fost folosite în India pentru a informa oamenii despre strategia Organizației Mondială a Sănătății de control al tuberculozei, iar în Kenia, Nigeria și Mali pentru a oferi informații despre virusul HIV și malarie. În Irak, mesajele text au fost folosite într-o campanie de vaccinare a 5 mil. de oameni împotriva poliomielitei.
De asemenea, mesajele text sunt folosite ca parte integrantă a unui regim medical, fiind trimise mesaje care aduc aminte pacienților să-și ia medicația la ora potrivită sau care îi încurajează în privința efectuării unor exerciții fizice. Evidența efectivității acestui tip de programe este însă foarte mică, arată Dr. Rifat. Sunt necesare efectuarea mai multor studii în acest sens, acesta fiind motivul pentru care echipa sa a lansat, odată cu rezultatele acestui studiu, rezultatele a altor 3 studii ce urmăresc mai detaliat utilizarea telefonului mobil în cazul sănătății omului.
Unul dintre aceste studii, efectuate în colaborare cu Victoria Franklin și Stephen Green de la Universitatea din Dundee, Scoția, raportează rezultatele unor teste efectuate asupra unor adolescenți bolnavi de diabet, în care tratamentul medical a fost suplimentat de alerte prin mesaje text. Diabetul necesită un management constant și cere din partea pacienților asumarea unui rol activ în propriul tratament, prin monitorizarea glicemiei și administrarea intravenoasă a insulinei. Cea mai bună formă de terapie este un regim intensiv în care pacienții își ajustează doza de insulină în funcție de alimentele consumate. Această terapie este mai greu de urmat pentru pacient, însă permite o dietă mai variată. Studiile anterioare au arătat că tratamentul intensiv este eficient doar în cazul unei supravegheri atente din partea medicului. Victoria Franklin și colegii săi au creat un sistem, denumit SweetTalk, care trimite pacienților mesaje text personalizate, acestea reamintindu-le de țelurile tratamentului pe care l-au ales ei înșiși și permițându-le la rândul lor să trimită întrebări medicilor proprii. Sistemul SweetTalk a fost testat de-alungul a 18 luni pe pacienți adolescenți care foloseau atât tratamentul diabetic convențional, cât și pe cel intensiv.
Studiul a arătat că folosirea mesajelor text a mărit semnificativ 'eficiența proprie' a pacienților (eficacitatea tratamentului, măsurată prin chestionare). Mai important, printre pacienții care foloseau terapia intensivă, nivelul hemoglobinei HbA1c (un indicator al glucozei din sânge) a fost cu 14% mai mic decât în cazul pacienților din grupul de control. Din moment ce chiar și o reducere cu 10% a nivelului HbA1c este asociată cu reducerea apariției unor complicații ce vizează ochii sau rinichii, acesta este un rezultat impresionant, care arată că mesajele text reprezintă o modalitate ieftină și eficace în terapiile intensive administrate adolescenților, care deseori nu se conformează indicațiilor medicului.
În ciuda acestor rezultate promițătoare, multe din utilizările medicale ale mesageriei mobile nu au fost încă subiectul unor teste medicale tocmai datorită noutății lor. Chiar și unde beneficiile sunt dovedite, tehnologia nu a fost implementată la scară largă, sistematic. Dar pentru îmbunătățirea veniturilor și reducerea costurilor, mesajele text par să fie exact ce le trebuie medicilor.