.

Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a avut astazi, 10 mai 2006, la sediul MCTI, o intalnire cu o delegatie olandeza condusa de domnul Laurens Jan Brinkhorst, Vice premier si Ministru al Economiei in Olanda.

"Este important faptul ca, la doar cateva luni inainte de momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, delegatia uneia dintre tarile fondatoare ale Uniunii vine sa viziteze Romania si sa transmita un mesaj pozitiv tarii noastre.", a declarat ministrul Zsolt Nagy. "Este cea de a doua intalnire pe care o am cu domnul Brinkhorst, dupa ce am avut ocazia de a ne cunoaste la Summitul Mondial pe tema Societatii Informationale de la Tunis, si este o reala bucurie pentru mine sa constat ca avem in Olanda un partener de incredere, dispus a ne acorda sprijinul sau si a impartasi cu noi experienta sa", a mai adaugat Zsolt Nagy.

Un punct important al discutiei l-au constituit proiectele pe care le dezvolta Romania in domeniul IT&C si la implementarea carora Olanda poate oferi asistenta datorita experientei sale. Printre acestea se numara strategia nationala de broadband, strategia de e-government, implementarea televiziunii digitale - implementare care pentru tarile europene constituie o prioritate. Din perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, toate aceste proiecte reprezinta pentru Romania un punct important in cadrul aquis-lui din sectorul de telecomunicatii, experienta Olandei fiind de un real folos.

"Si Olanda poate beneficia de experienta Romaniei: suntem interesati sa aflam cum ati reusit sa stopati fenomenul de brain-drain si cum reusiti sa aveti mereu olimpici internationali la consursurile de matematica si informatica", a declarat domnul Laurens Jan Brinkhorst.

Ministrul Zsolt Nagy a prezentat stadiul de dezvoltare a sectorului IT&C romanesc, cu referire la cresterea competitivitatii industriei romanesti de profil, extinderea accesului la servicii de comunicatii pe intreg teritoriul Romaniei, importanta dezvoltarii infrastructurii de tip broadband. Totodata, ministrul roman a facut referiri la oportunitatile pe care piata de comunicatii din Romania le ofera furnizorilor si investitorilor straini, mai ales in contextul privatizarii unora dintre cele mai importante companii din domeniul IT&C.

Din delegatie oficiala olandeza a facut parte si domnul Jan Kamminga, liderul delegatiei oamenilor de afaceri olandezi, unul dintre subiectele discutiei fiind investitiile olandeze facute pana acum in Romania si, totodata posibilitatile viitoare de cooperare in sectorul IT&C din tara noastra.

Date fiind numeroasele posibilitati de cooperare economica, cele doua parti au convenit realizarea in cel mai scurt timp a unei delegatii de afaceri romane in Olanda pentru a putea concretiza proiectele in ariile comune de interes.