.

În cadrul Intel Developer Forum, corporația Intel a făcut publice informații despre următoarea platformă mobilă PC, cu nume de cod Banias, care are o microarhitectură a procesorului complet nouă. Platforma de generația a patra este proiectată pentru a extinde durata de viață a bateriei, a oferi performanțe uimitoare, dimensiuni și greutate reduse și conectivitate fără fir foarte ușoară.
Au fost specificate mai multe detalii tehnice despre microarhitectura Banias, despre soluția integrată dual band WLAN (rețea locală fără fir în bandă dublă) conform standardului 802.11a/b și un număr din soluțiile software care îmbunătățesc securitatea și scad complexitatea conectării într-o rețea fără fir. Intel a introdus, de asemenea, Intel#174;82540EP Gigabit Ethernet Controller, primul controller de gigabit Ethernet optimizat pentru platforme mobile.

O nouă arhitectură mobilă
Noua microarhitectură Banias furnizează performanță de vârf cu cel mai scăzut consum de energie, încadrându-se în dimensiunile unui notebook. Intel a furnizat, recent, detalii despre patru noi tehnologii destinate creșterii performanței și scăderii consumului de energie: Advanced Branch Prediction, Micro-Op Fusion, Power Optimized Processor System Bus și Dedicated Stack Manager. Advanced Branch Prediction analizează comportamenul unui program în trecut și prezice operațiile probabile pe care acesta le va executa în viitor, de aici rezultând o creștere de performanță. Când mai multe operații sunt pe punctul de a fi executate în același timp, tehnologia Micro-Op Fusion le combină într-o singură operație, care îmbunătățește atât performanța, cât și eficiența consumului de energie. Diferit față de multe sisteme actuale, care furnizează energie componentelor chiar și când nu sunt folosite, Power Optimized Processor System Bus implementează inovații arhitecturale și ale circuitelor care permit comutarea tensiunii scăzute și un management drastic al memoriilor tampon având ca rezultat un consum scăzut de energie prin furnizarea acesteia numai acolo unde este necesară. În plus, Dedicated Stack Manager folosește hardware dedicat pentru contabilizarea operațiilor interne, permițând procesorului să execute instrucțiuni fără a mai suferi întreruperi. Combinate, aceste tehnologii îmbunătățesc semnificativ performanța fără să sacrifice durata de viață a bateriei.

Conectivitate directă fără fir
Platforma Banias unește lumea comunicațiilor și a calculatoarelor prin conectivitatea fără fir în dublă bandă. Platforma Banias integrează o soluție dual band fără fir care furnizează conectivitate conform standardelor 802.11a și 802.11b la viteze de 54Mbps și respectiv 11Mbps. Această soluție este compatibilă cu infrastructura WLAN existentă și permite accesul către o gamă largă de rețele, inclusiv rețele fără fir ale companiilor, personale, conectarea în aeroporturi, hoteluri, restaurante și alte locuri publice.
Se poate conecta automat prin cea mai rapidă posibilitate de comunicare disponibilă într-o locație dată.
Soluția Intel fără fir dintr-o platformă Banias este proiectată să conlucreze cu CPU și chipset-ul și este proiectată, testată și validată pentru a livra cea mai bună performanță din clasa sa. Platforma Banias va fi prima care va atinge toți cei patru vectori ai mobilității: performanță, durata de viață a bateriei, conectivitate și dimensiuni reduse.
Mai mult, uneltele software Intel#174; ProSet vor permite utilizatorilor platformelor Banias să se mute direct de la o conexiune cu fir către o rețea fără fir de mare viteză fără să fie necesară închiderea aplicațiilor.
Componenta LAN fără fir a platformei Banias va include o soluție care va îmbunătăți semnificativ operarea tehnologiilor fără fir pentru PC-urile mobile, Bluetooth #153; și 802.11b. Astfel se vor minimaliza conflictele potențiale între cele două tehnologii fără fir și se va obține un flux optim de date, rază de operare și timp de răspuns pentru ambele rețele fără fir 802.11b și Bluetooth.