.

Credeți că roaming-ul GSM este important pentru operatorii CDMA?
Irwin Jacobs: Consider că, în general, roaming-ul le este util operatorilor în scopuri de marketing, mai ales în Europa, pentru utilizatorii cu posibilități financiare care călătoresc mult. Din această perspectivă, este important ca operatorii CDMA să aibă telefoane care să le faciliteze roaming-ul în zonele dominate de GSM și viceversa. De exemplu, în Coreea de Sud sau în Japonia, ambele economii puternice, nu există rețele GSM, iar în Statele Unite și Canada acoperirea lor este foarte restrânsă. Aș vrea să adaug că primul roaming de la GSM la CDMA a fost anunțat în Coreea de Sud, la timp pentru Cupa Mondială de fotbal și cred că acest lucru a fost posibil datorită cooperării dintre companiile CSL și KT Freetel. Noile chip-uri vor fi disponibile începând cu anul următor și vor permite roaming-ul între benzi de frecvențe și tehnologii diferite de pe telefoane cu un cost suplimentar de producție neglijabil.

Credeți că Qualcomm ar trebui să strângă relațiile cu comunitatea GSM pentru a asigura succesul WCDMA?
Irwin Jacobs: Qualcomm face tot posibilul pentru a lucra îndeaproape cu comunitatea GSM, operatori și producători deopotrivă, pentru a sprijini tehnologia WCDMA și, bineînțeles, cdma2000. Este important ca tehnologia 3G să ofere abonaților sisteme de calitate înaltă, acoperire bună și aplicații multiple. Printre altele, noi furnizăm telefoane cu chip WCDMA încorporat pentru testarea sistemelor și a interoperabilității și pentru a descoperi cât mai multe, în ideea îmbunătățirii standardului în timp util prin măsurători directe pe teren.

Care sunt obstacolele cu care se confruntă industria în dezvoltarea unui standard armonizat pentru interfețe radio?
Irwin Jacobs: S-au făcut progrese mari în direcția armonizării standardelor față de anii precedenți. Trebuie, totuși, să recunoaștem că va exista întotdeauna o tranziție de la o tehnologie existentă la o altă fază de dezvoltare a acelei tehnologii sau chiar la o nouă tehnologie. Vom avea de a face întotdeauna, iarăși, cu benzi de frecvențe multiple. Cred că armonizarea se va face cu ajutorul telefoanelor capabile să opereze în moduri diferite, în benzi de frecvențe multiple și în rețele multiple. În plus, mă aștept ca multe dintre protocoalele Internet (și, să sperăm, protocoale Internet standard) să ajungă să susțină mobilitatea datelor și, în cele din urmă, a vocii.

Ce se întâmplă în Coreea de Sud cu 1xEV și cu implementarea rețelei WCDMA de către SK Telecom și KTF?
Irwin Jacobs: SK Telecom și KTF operează, în prezent, sistemele 3G cdma2000 - fiecare în banda sa - și și-au propus să lanseze cdma2000 1xEV-DO, pe noi frecvențe mai permisive, înainte de Cupa Mondială. Ambele tehnologii permit o transmitere eficientă a vocii și a datelor, ceea ce îi scutește de instalări de echipamente - altele decât cele necesare menținerii licențelor - pentru trecerea în noile benzi de frecvență. Tocmai de aceea cred că implementarea WCDMA în noile benzi de către SK Telecom și KTF se va face treptat, pentru ca ei să vadă dacă cdma 2000 oferă capacitate destulă și are succes în noul spectru, înainte de a face investițiile masive cerute de WCDMA. Este apoi interesant că unul dintre argumentele în favoarea WCDMA în noul spectru este sprijinirea roaming-ului la nivel global. Datorită implementării lente a tehnologiei WCDMA în alte regiuni ale lumii, cred, totuși, că presiunile de a roaming nu sunt mari.

Care este strategia de investiții a Qualcomm și a Inquam?
Irwin Jacobs: Qualcomm a investit în Inquam. Considerăm că există ocazii excelente de a furniza capacități digitale în banda de 450MHz, utilizată până acum pentru transmisii analoge sau serviciile de mesagerie. Pe măsură ce vom obține licențele de operare în această frecvență și vom susține servicii comerciale atractive - mesagerie, voce și/sau date - vom continua să ne amplificăm eforturile. Este o oportunitate interesantă. Tehnologia CDMA se potrivește benzilor de 400MHz, pentru că este eficientă din punctul de vedere al spectrului folosit. În ciuda faptului că aceste benzi oferă o capacitate redusă pe CDMA, ele pot susține un număr substanțial de abonați pentru unele dintre serviciile lor specializate.

Care este reacția dvs. față de percepția negativă a pieței în privința Qualcomm?
Irwin Jacobs: Nu putem împiedica oamenii să aibă părerile lor, dar pot să vă spun că facem eforturi mari pentru a sprijini industria în trecerea sa către 3G. Facem tot posibilul să înțelegem nevoile operatorilor, ale producătorilor și, bineînțeles, ale clienților lor din diferite părți ale lumii. Toate acestea vor ajuta Qualcomm să furnizeze cele mai bune chip-uri posibile și să dezvolte standardele pentru a oferi cea mai bună tehnologie posibilă în cel mai scurt timp posibil. Cred că această industrie va rămâne foarte competitivă pentru operatori, producători și dezvoltatori, deci vor exista mereu dificultăți datorită investițiilor financiare implicite. Alături de alte companii din domeniu încercăm acum să trecem la faza următoare a comunicațiilor wireless, și anume, la generația Tehnologiei 3G și să ne asigurăm că există un număr suficient de mare de aplicații dorite disponibile.

Sursa: 3G Mobile, No.4, februarie 2002