.

Dacă este să ne referim strict la viitorul telefoniei, atunci cu siguranță acesta va fi cu mult mai mobil decât este prezentul. Noua tendință se traduce printr-o inversare a proporțiilor, în sensul predominării rolului comunicațiilor mobile în detrimentul celor fixe.

Abonații mobili detronează mitul telefoniei fixe
Aceasta este concluzia 'žRaportului asupra dezvoltării globale a telecomunicațiilor în 2002', efectuat de International Telecommunication Union (ITU). O nouă direcție apare, astfel, la orizont: pentru prima dată în istoria omenirii - în prima jumătate a anului 2002, numărul abonaților la telefonia mobilă îl va depăși pe cel al abonaților la telefonia fixă. Același raport arată că Luxemburg-ul a detronat Finlanda la capitolul 'žțara cu cea mai ridicată cotă de penetrare a telefoniei mobile'. Trebuie să fim ponderați și să ne gândim, însă, și la numărul de locuitori ai celor două țări.

Conform raportului ITU, telefonia mobilă a devenit cel mai eficient mijloc de a asigura acces universal la telecomunicații. În aceste condiții, guvernele ar trebui să acorde un rol mai mare operatorilor mobili și competiției dintre aceștia, în eforturile de asigurare a unui acces sporit la serviciile telecom. Statul este sfătuit să nu mai continuie să se concentreze asupra operatorilor naționali de telefonie fixă ca garanți ai serviciului universal.
Autoritățile s-au bazat, în mod tradițional, pe o viziune asupra serviciului universal furnizat de operatorii de telefonie fixă, a declarat Tim Kelly, directorul strategiei ITU. Viitorul, însă, va fi al telefoniei mobile, mai precis al gradului de acoperire al acesteia, care este într-o continuă creștere. Forumurile decizionale se gândesc, deja, la o reorientare a analizelor lor, de la monitorizarea numărului de aparate fixe din fiecare locuință, la cea a nivelului de acoperire al mobilelor. Noua conjunctură nu trebuie înțeleasă ca o condiționare severă adusă regulamentului telefoniei mobile. Cu alte cuvinte, forumurile decizionale se vor axa, cu precădere, asupra operatorilor în privința acordării licențelor, și nu asupra luptei pentru depistarea celui mai ridicat preț al licențelor. În plus, se tinde spre o încurajare a competiției dintre operatori care să ducă la împărțirea rețelei în zonele slab populate.

Raportul mai arată că cele mai ridicate cote de penetrare a telefoniei mobile se înregistrează în Luxemburg, unde 96,7% din populație a apelat la această soluție. Urmează, apoi, Taiwan, cu o penetrare de 96,6% și Hong Kong cu o cotă de 84,4%. O evoluție interesantă o au țările în curs de dezvoltare, care înregistrează un acces scăzut la telefonia fixă, dar în care rețelele mobile au avut un impact deosebit (în sensul că numărul mobilelor a crescut simțitor în ultimii ani). În țări precum Botswana și Maroc, indicatorii de piață au determinat apariția competiției în sfera mobilă.

Astfel, rețelele mobile necesită costuri relativ scăzute și timp puțin pentru construcție, telecomunicațiile mobile oferă servicii pre-paid, toate acestea fiind adecvate abonaților cu venituri mici. În concluzie, potrivit raportului ITU, la sfârșitul anului 2001, 22 dintre cele 49 de țări în curs de dezvoltare aveau mai mulți abonați la telefonia mobilă decât la cea fixă '“ o transformare, care în cele mai multe cazuri a avut loc în ultimii doi ani.
Chiar și în țările slab dezvoltate, unde populația trebuie să aștepte vreme îndelungată pentru a avea acces la o linie fixă, costul mai ridicat al telefoniei mobile nu a constituit un impediment în implementarea acesteia. Motivul principal pentru care rețelele mobile au cunoscut o răspândire atât de mare '“ de la 1% la nivel global în 1991, la 15% în 2001 - îl constituie dorința consumatorilor de comunicare.

Indiferent de zona în care a fost implementată telefonia mobilă, cererea a fost cu mult peste așteptări, în condițiile în care costurile au fost rezonabile, a declarat Tim Kelly. Următorul pas pentru operatorii telefoniei mobile este repetarea succesului serviciilor de voce și în cazul datelor mobile, indiferent dacă acest lucru se va întâmpla în Europa Occidentală, Canada sau în țările în curs de dezvoltare. Pariul cu telefonia mobilă nu este, deocamdată, câștigat, iar Kelly este de părere că țările în curs de dezvoltare pot fi una din zonele în care se va înregistra o dezvoltare semnificativă. Motivul: pe măsură ce Internetul este implementat în aceste țări, se preconizează că populația de aici va folosi mesageria de pe telefoanele mobile.